Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 13.09.2016 № 19848/6/99-99-15-03-02-15

опубліковано 20 вересня 2016 о 10:03

Про розгляд листа

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника щодо порядку нарахування податку на додану вартість у разі, якщо нерезидент здійснює роботи та надає послуги резиденту на митній території України через своє представництво, яке зареєстроване в Україні платником податку на додану вартість, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Згідно з підпунктом 2 пункту 180.1 статті 180 розділу V ПКУ платником ПДВ є будь-яка особа, що зареєстрована або підлягає реєстрації як платник ПДВ.

Підпунктом "г" підпункту 14.1.139 пункту 14.1 статті 14 ПКУ передбачено, що постійне представництво для цілей розділу V ПКУ вважається особою.

Відповідно до підпункту 14.1.193 пункту 14.1 статті 14 ПКУ постійне представництво –  постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема: місце управління; філія; офіс; фабрика; майстерня; установка або споруда для розвідки природних ресурсів; шахта, нафтова/газова свердловина, кар'єр чи будь-яке інше місце видобутку природних ресурсів; склад або приміщення, що використовується для доставки товарів, сервер.

Пунктом 180.2 статті 180 ПКУ визначено, що особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Таким чином, якщо нерезидент здійснює операції з виконання робіт та надання послуг резиденту на митній території України через своє представництво, яке зареєстроване в Україні платником податку на додану вартість, то таке представництво при здійсненні таких операцій зобов'язане в установлені терміни скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН. Така податкова накладна для отримувача таких робіт/послуг є підставою для включення сум ПДВ, зазначених в ній, до складу податкового кредиту.

Водночас повідомляємо, що положення пункту 180.2 статті 180 ПКУ застосовуються у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання таких послуг розташоване на митній території України.

 

 

В.о. заступника Голови

М.В. Продан