Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 29.08.2016 № 18606/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 05 вересня 2016 о 12:51

Про надання відповіді

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податків щодо податкової консультації про порядок формування податкового кредиту на підставі тимчасової митної декларації, що надана листом ДФС від 23.06.2016 № 13856/6/99-99-15-03-02-15, та повідомляє, що вказана податкова консультація підготовлена з урахуванням діючих норм Податкового кодексу України та містить чітку відповідь на порушене платником питання.

Зокрема, в листі від 23.06.2016 № 13856/6/99-99-15-03-02-15 зазначено, що при здійсненні операцій із ввезення товарів на митну територію України формування податкового кредиту з ПДВ здійснюється лише за умови наявності належним чином оформленої митної декларації.

Таким чином, твердження платника про відсутність у податковій консультації чіткої відповіді не поставлене питання є недостовірним.

Стосовно позиції Вищого адміністративного суду України в Ухвалі від 23 лютого 2015 року, на яку здійснено посилання в листі платника податків, повідомляємо, що Постановою Верховного Суду України від 23 червня 2015 року стосовно права віднесення платником податку до податкового кредиту сум ПДВ на підставі тимчасових митних декларацій, Ухвала Вищого адміністративного суду України від 23 лютого 2015 року та постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 3 грудня 2013 року скасовані.

Крім того, в Постанові Верховного Суду України від 23 червня 2015 року зроблено наступний висновок:

«Тимчасова або неповна декларація не є завершальним документом, її подання не є фактом завершення декларування, а передбачає лише спрощений порядок випуску товарів у вільний обіг. Таке спрощення покладає на декларанта обов'язок протягом 30 днів з дня випуску товарів у вільний обіг подання митної декларації, заповненої у звичайному порядку, тим самим забезпечується завершеність процедури декларування. Прийняття митним органом такої декларації і є завершальним юридичним фактом правовідносин митного оформлення.

Наведене дає підстави для висновку, що після подання тимчасової митної декларації можливі зміни щодо зазначених у ній відомостей, зокрема й вартості ввезеного на митну територію товару, що є базою оподаткування ПДВ, остаточні ж відомості про такі товари будуть міститись у митній декларації, заповненій у звичайному порядку. Тому у разі випуску товарів у вільний обіг у спрощеному порядку з поданням платником тимчасової митної декларації суми ПДВ відносяться до податкового кредиту на підставі поданої платником та прийнятої митним органом митної декларації, заповненої у звичайному порядку з установленим обсягом даних, яка підтверджує завершення декларування ввезеного на митну територію товару (за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту)».

Враховуючи наведене, Державна фіскальна служба України черговий раз повідомляє, що при здійсненні операцій із ввезення товарів на митну територію України формування податкового кредиту з ПДВ здійснюється лише за умови наявності належним чином оформленої митної декларації.

 
 

В.о. заступника Голови

М.В. Продан