Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 13.09.2016 №19817/6/99-99-12-03-03-15

опубліковано 19 вересня 2016 о 16:08

Про надання податкової консультації щодо адміністрування акцизного податку

Пунктом 9 підрозділу 5 розділу ХХ „Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі – Кодекс) встановлено термін подання до контролюючого органу акта інвентаризації обсягів залишку пального станом на початок дня 1 березня 2016 року (далі – Акт), а саме протягом 20 календарних днів, починаючи з 1 березня 2016 року.

У Кодексі, Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 113, та Порядку заповнення та подання Акта інвентаризації обсягів залишку пального, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 24.02.2016 № 219, термін внесення до системи електронного адміністрування реалізації пального даних про обсяги залишку пального, зазначених у поданому до контролюючого органу Акті, не визначено.

Водночас передбачено, що дані Акта можуть бути перевірені контролюючим органом протягом шести календарних місяців з дня його подання. При встановленні за результатами перевірки невідповідності обсягів пального, зазначених у Акті, фактичним даним та/або даним бухгалтерського обліку підприємства контролюючий орган здійснює відповідні коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних на підставі даних акта перевірки, тобто строк внесення даних Акта передує строку здійснення коригування відповідно до акта перевірки контролюючого органу.

Щодо відповідальності за порушення платником податку граничного терміну реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Згідно зі статтею 6 Конституції України органи виконавчої влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України.

Контролюючий орган відповідно до підпунктів 20.1.18 та 20.1.19 пункту 20.1 статті 20 Кодексу має право визначати суми податкових та грошових зобов’язань платників податків, застосовувати до платників податків передбачені законом штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за порушення податкового чи іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Відповідальність за порушення платником податку визначеного пунктом 231.6 статті 231 Кодексу граничного терміну реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних (а саме не пізніше п’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання) встановлена пунктом 1202.1 статті 1202  Кодексу в розмірі від 2,0 до 40,0 відс. суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних, залежно від кількості днів порушення терміну їх реєстрації.