Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 18.07.2016 № 15370/6/99-99-15-03-02-15

опубліковано 25 липня 2016 о 09:25

Про надання відповіді

 

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку та форми складання податкових накладних платником ПДВ при постачанні послуг виконавцю проекту міжнародної технічної допомоги (далі – МТД) та щодо необхідності подання таким виконавцем до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку як платник податків, інформаційного підтвердження придбання товарів, робіт і послуг у пільговому режимі за кошти МТД за проектом (програмою) МТД та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Щодо порядку та форми складання податкових накладних платником ПДВ при постачанні послуг виконавцю проекту МТД

            Пунктом 201.1 ст. 201 ПКУ визначено, що на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.

         При цьому згідно з п. 201.3 ст. 201 ПКУ у разі звільнення від оподаткування у випадках, передбачених ст. 197 ПКУ, у податковій накладній робиться запис „Без ПДВ” з посиланням на відповідний пункт та/або підпункт ст. 197 ПКУ.

         Відповідно до п.197.11 ст. 197 ПКУ звільняються від оподаткування операції із:

         постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку;

         постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів, що фінансуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана у встановленому законодавством порядку;

         ввезення на митну територію України майна як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону України „Про гуманітарну допомогу”.

         Відповідно до п. 3.2 ст. ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

         Згідно з п. 17 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267, у податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування податком на додану вартість, у графі „Складена на операції, звільнені від оподаткування” верхньої лівої частини робиться помітка „Без ПДВ”.

         До розділу А табличної частини такої податкової накладної вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які складається така податкова накладна, а саме:

         у рядку I та у рядку IX зазначається загальний обсяг постачання товарів/послуг.

         Рядки II - VIII розділу А не заповнюються.

         До розділу Б табличної частини податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

         1) до графи 2 - номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця);

         2) до графи 3 - код товару згідно з УКТ ЗЕД. Графа 3 заповнюється у разі постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, на всіх етапах постачання таких товарів;

         3) до граф 4 та 5 - одиниця виміру товарів/послуг;

         4) до графи 6 - кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг;

         5) до графи 7 - ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;

         6) до графи 8 - у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, зазначається код ставки 903;

         7) до графи 9 - код пільги. Код пільги зазначається згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДФС станом на дату складання податкової накладної;

         8) до графи 10 - обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ.

         Щодо необхідності подання виконавцем проекту МТД до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку як платник податків, інформаційного підтвердження придбання товарів, робіт і послуг у пільговому режимі за кошти МТД за проектом (програмою) МТД

         Порядок отримання права на звільнення від оподаткування операцій, що здійснюються в рамках проектів міжнародної технічної допомоги (далі – МТД), регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року № 153 „Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги” (далі – Порядок № 153).

Згідно з пунктом 23 Порядку № 153 виконавець проекту, що реалізує право на податкові пільги, передбачені законодавством та міжнародними договорами України (крім договорів, пов'язаних із виконанням робіт з підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта „Укриття” на екологічно безпечну систему), щомісяця до 20 числа складає та подає в письмовому та електронному вигляді до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку як платник податків, та в копії Мінекономрозвитку інформаційне підтвердження придбання товарів, робіт і послуг у пільговому режимі за кошти МТД за проектом (програмою) за формою згідно з додатком 8 до Порядку № 153 (далі – додаток 8), в якому вказує реквізити постачальників - платників ПДВ (найменування, код, адресу) та обсяг придбання товарів/послуг із застосуванням пільгового режиму.

         Враховуючи те, що при придбанні виконавцем проекту МТД від постачальників товарів/послуг - платників ПДВ у рамках проекту МТД ціна таких товарів/послуг визначається без ПДВ, подання виконавцем проекту МТД додатка 8 є інформаційним підтвердженням придбання ним у постачальників - платників ПДВ звільнених від оподаткування ПДВ товарів, робіт і послуг. При цьому додаток 8 виконавцем проекту МТД подається до контролюючого органу, в якому він перебуває на обліку як платник податків, у паперовому вигляді. На сьогодні ДФС вживаються заходи для забезпечення можливості подання такого додатка до контролюючого органу в електронному вигляді.

        

Голова

  Р.М. Насіров