Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 17.06.2016 № 13612/6/99-99-12-03-03-15

опубліковано 24 червня 2016 о 10:53

Податкова консультація з питання особливостей реєстрації платником акцизного податку та подання (або неподання) декларації акцизного податку

(у разі, якщо Товариство не здійснює операції з фізичним отриманням та відпуском пального, не маючи при цьому власних автозаправних станцій, місць зберігання пального та інших об’єктів, а також за наявності (або відсутності) права на зняття з реєстрації як платника акцизного податку та неподання декларації акцизного податку)

 Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» з 1 березня 2016 року запроваджено систему електронного адміністрування реалізації пального та введено акцизну накладну як обов’язковий електронний документ, який складатиметься під час здійснення всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку.

Згідно з п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу особи, які здійснюють реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб - підприємців, до початку здійснення реалізації пального.

Абзацом другим п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу визначено, що реалізація пального для цілей розділу VI Кодексу – це, зокрема, будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (у т.ч. передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника.

Акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального (п. 231.3 ст. 231 Кодексу).

У разі здійснення операцій з реалізації пального, які передбачають відпуск пального через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях, акцизна накладна складається у день проведення відпуску пального через паливо-роздавальні колонки на таких станціях незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на таке пальне.

У зазначеному випадку фактичний відпуск пального споживачу здійснюється не Товариством, а автозаправною станцією (розділ 5 «Умови поставки» договору поставки нафтопродуктів, доданого до листа Товариства), яка повинна бути зареєстрована платником акцизного податку з реалізації пального у встановленому порядку, а передача права власності підтверджується відповідними чеками термінала та даними касового обліку на АЗС (п. 4.2.1 розділу 4 «Ціна та порядок розрахунків» договору поставки нафтопродуктів).

Оскільки Товариство не здійснює операції з фізичним отриманням та відпуском пального, не маючи при цьому власних автозаправних станцій, місць зберігання пального та інших об’єктів, реєструватися платником акцизного податку та відповідно подавати декларацію акцизного податку Товариству не потрібно (за умови нездійснення інших операцій, які є об’єктами оподаткування акцизним податком згідно з п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

 Щодо наявності (або відсутності) права на зняття з реєстрації як платника акцизного податку та неподання декларації акцизного податку, враховуючи те, що Товариство зареєстроване платником акцизного податку з реалізації пального 01.03.2014 за № 1814, повідомляємо таке.

Відповідно до п.п.  212.3.4 п.  212.3 ст. 212 та ст. 232 Кодексу Кабінетом Міністрів України постановою від 24 лютого 2016 року № 113 затверджено Порядок електронного адміністрування реалізації пального, п. 13 якого встановлено, що виключення платника податку з реєстру платників здійснюється:

якщо відповідна особа подає реєстраційну заяву про анулювання реєстрації у разі припинення діяльності з реалізації пального. Заява надсилається у порядку, встановленому для реєстрації, розглядається контролюючим органом протягом трьох робочих днів після її подання. У такому разі датою анулювання реєстрації платника податку є дата виключення з реєстру платників;

за самостійним рішенням контролюючого органу за основним місцем обліку особи, стосовно якої до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем. Таке рішення контролюючий орган приймає протягом трьох робочих днів після надходження відомостей з Єдиного державного реєстру. У такому разі датою анулювання реєстрації платника податку є дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про припинення.

Водночас згідно з п. 49.21 ст. 49 Кодексу платники, визначені п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу (особи, які реалізують пальне), а також платники, які мають діючі (у т.ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.