Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 22.06.2016 № 13762/6/99-99-15-03-03-15

опубліковано 29 червня 2016 о 12:41

Про розгляд звернення 

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула звернення Фермерського господарства від 20.05.2016 № 23 (вх. ДФС № 12997/6 від 23.05.2016) і надає відповіді на конкретні запитання у зверненні.

 

Чи є операція з відпуску пального для заправки власного транспорту операцією з реалізації пального?

 

Відповідно до абзацу другого п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу реалізація пального для цілей розділу VI Кодексу – це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (у тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання.

Отже, реалізацією пального є операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального, які здійснюються на підставі господарських та цивільно-правових договорів та передбачають перехід права власності або права розпорядження.

Враховуючи викладене, у випадку, коли придбане пальне використовується виключно для власних потреб (заправки власних транспортних засобів з метою здійснення господарської діяльності), то такі операції не є реалізацією пального у розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

 

Чи є Фермерське господарство платником акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів при здійсненні операцій з відпуску пального з метою заправки власного транспорту?

 

Згідно з п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

При цьому абзацом третім п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу обумовлено, що реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це, зокрема, фізичний відпуск з автозаправної станції (далі – АЗС) та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, незалежно від форми розрахунків.

Об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних  товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

Відповідно до п. 216.9 ст. 216 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань щодо реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для безготівкових розрахунків - дата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу, відвантаження, фізичного відпуску товару, а у разі реалізації товарів фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, - дата надходження оплати за проданий товар.

            Розрахункова операція, згідно з Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), який визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця  (ст. 2 Закону № 265).

Отже, обставини, за яких виникає об'єкт оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу пального, чітко визначені положеннями Кодексу.

Враховуючи надану у зверненні інформацію, у разі заправки Фермерським господарством виключно власних транспортних засобів пальним із власних ємностей, розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі за які не здійснюються, а також за умови, що операції із заправки транспорту сторонніх організацій не відбуваються, такі операції не є об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а Фермерське господарство не є платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.