Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 13.06.2016 № 13177/6/99-9-12-02-03-15

опубліковано 20 червня 2016 о 12:41

Державна фіскальна служба України на запит народного депутата України  розглянула звернення Товариства щодо розміру орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення та повідомляє.

 Товариство інформує, що у 2016 році сплив термін дії договору оренди земель сільськогосподарського призначення загальною площею 76,9469 га з визначеним розміром орендної плати на рівні 3 відс. нормативної грошової оцінки, укладений строком на 10 років (далі – Договір). Землі використовуються під городництво. Товариство з наміром поновити Договір звернулося до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, яке запропонувало новий розмір орендної плати на рівні 8 відс. нормативної грошової оцінки.

Товариство звертається за роз’ясненням щодо правомірності встановлення розміру орендної плати  на рівні 3 – 4 відс. нормативної грошової оцінки. 

Питання визначення розміру орендної плати у договорі оренди  вирішується між орендодавцем та орендарем у межах цивільних відносин, які регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, а також Законом України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» (далі – Закон № 161).

Податковим кодексом України (далі – Кодекс) визначено тільки граничні межі розміру орендної плати – не менше 3 відс. та не більше 12 відс. нормативної грошової оцінки (п. 288.5 ст. 288 Кодексу).

Функції контролюючих органів, у тому числі й органів фіскальної служби, визначені у ст. 191 Кодексу.

Контролюючим органам надано право застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового або іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи (п. 20.1 ст. 20 Кодексу).

Повноваження щодо надання у оренду земельних ділянок, що перебувають у державній власності, надані органам виконавчої влади, які відповідно до закону передають земельні ділянки у власність або користування (ст. 4 Закону № 161).

На органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, покладено обов’язок до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни (п. 288.1 ст. 288 Кодексу).