Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 21.03.2016 №6082/6/99-99-22-04-02-15

опубліковано 28 березня 2016 о 17:20

Про надання податкової консультації

 Державна фіскальна служба України розглянула лист …. стосовно податкової консультації щодо оформлення вимог про надання документів платником податків контролюючому органу …. та повідомляє таке.

З питань порядку оформлення письмових запитів платникам податків відповідно до пункту 73.3 статті 73 Податкового кодексу України від
02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс), …. було надіслано обґрунтовану відповідь листом ДФС України від …. № …..

Що стосується оформлення вимоги про надання документів платником податків контролюючому органу під час проведення виїзної документальної перевірки, то відповідно до пункту 44.1 статті 44 Кодексу для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Підпунктом 20.1.6 пункту 20.1 статті 20 Кодексу передбачено, що контролюючі органи мають право запитувати та вивчати під час проведення перевірок первинні документи, що використовуються в бухгалтерському обліку, регістри, фінансову, статистичну та іншу звітність, пов’язану з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів, виконанням вимог законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Згідно з підпунктом 10 пункту 3 розділу ІІІ Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків – юридичними особами та їх відокремленими підрозділами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.08.2015 № 727, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за № 1300/27745 (далі – Порядок), передбачено, що у разі необхідності посадовими особами контролюючого органу, що проводять документальну виїзну перевірку, можуть надаватись запити платнику податків щодо надання окремих документів. Такі запити підписуються посадовими особами, що проводять перевірку, та вручаються (надсилаються) платнику податків або його законному представнику в порядку, встановленому статтею 58 глави 4 розділу II Кодексу.

Водночас зазначаємо, що нормами Порядку не передбачено складання такого запиту на бланку, підпису керівника контролюючого органу, скріплення підпису печаткою та реєстрацію у податковому органі.

Разом з тим слід звернути увагу, що пунктом 85.2 статті 85 Кодексу визначено, що платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки.

  При цьому відповідно до пункту 44.6 статті 44 Кодексу у разі, якщо до закінчення перевірки або у терміни, визначені в абзаці другому пункту 44.7 статті 44 Кодексу, платник податків не надає посадовим особам контролюючого органу, які проводять перевірку, документи, що підтверджують показники, відображені таким платником податків у податковій звітності, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення такої звітності.

  Враховуючи наведене вище, контролюючий орган має право вимагати від платника податків всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки, і без подання додаткових запитів.

 

Голова                                                                                                     Р.М. Насіров