Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 01.06.2016 № 12029/6/99-99-12-02-03-15

опубліковано 08 червня 2016 о 21:10

Державна фіскальна служба України на запит Громадської спілки щодо плати за землю у разі надання в оренду нежитлового приміщення або його частини повідомляє.

У запиті зазначено, що Спілка є громадським об’єднанням, має статус неприбуткової організації та 14 відокремлених підрозділів та запитується про наявність у Спілки обов’язку платника плати за землю (земельного податку або орендної плати за землі державної та комунальної власності) за землі загального користування.

Відповідно до п.1 ст.35 Земельного кодексу України громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва.

До земель загального користування садівницького товариства належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами загального користування. Землі загального користування садівницького товариства безоплатно передаються йому у власність за клопотанням вищого органу управління товариства до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування на підставі документації із землеустрою, за якою здійснювалося формування земельних ділянок або технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) (п.4 ст.35 Земельного кодексу України).

Використання землі в Україні є платним (ст.206  Земельного кодексу України). Об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні (ст.270 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Податкові зобов’язання з плати за землю обчислюються з дня виникнення права власності або користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 Кодексу) та обчислюються за даними Державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 Кодексу) або на підставі договору оренди (ст.288 Кодексу).

Пільг з плати за землю для юридичних осіб за земельні ділянки садівницьких товариств Кодексом не передбачено. Виключне право встановлення податкових пільг надано органам місцевого самоврядування (п.12.3 ст.12 Кодексу).

Враховуючи зазначене, плата за землю нараховується на земельну ділянку садівницького товариства (за площу згідно з документацією із землеустрою) з урахуванням земель загального користування.

Разом з цим Кодексом передбачено врахування при обчисленні  податкового зобов’язання із земельного податку пільг, наданих членам садівницького товариства – фізичним особам за земельні ділянки, що знаходяться у їх власності або постійному користуванні і входять до складу земельних ділянок садівницького товариства  (п.286.7 ст.286 Кодексу). 

Право власності на земельну ділянку, право постійного користування, а також право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації таких прав (ст. 125, 126 Земельного кодексу України).

Підставою виникнення у Кооперативу податкових зобов’язань з плати за землю є право власності та (або) користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), що обчислюються за даними Державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 Кодексу).

Використання земельних ділянок без належного оформлення прав, включаючи право оренди, є порушенням норм земельного законодавства (ст. 125 Земельного кодексу України). При цьому, повноваження із здійснення контролю за дотриманням земельного законодавства делеговано виконавчим органам сільських, селищних, міських рад (пп. 1 п. «б» част. першої ст. 33 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»).