Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 27.05.2016 № 11721/6/99-99-12-02-03-15

опубліковано 03 червня 2016 о 21:07

Державна фіскальна служба України на звернення Товариства  щодо сплати земельного податку повідомляє.

Товариство повідомило, що є орендарем нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку. Власник приміщень не отримував у користування, у тому числі на умовах оренди, земельну ділянку, на якій розташований будинок. При цьому за умовами договору оренди приміщень обов’язки сплати земельного податку покладено на Товариство.

Договірні відносини регулюються Цивільним кодексом України, ст.797 якого визначено, що плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

За вказаних обставин Товариство не має підстав для віднесення його до платників земельного податку. Проте за умовами Цивільного кодексу України Товариство може сплачувати (відшкодувати) земельний податок пропорційно площі орендованої частини приміщення платнику земельного податку.

Земельний податок справляється з власників земельних ділянок, а також постійних землекористувачів (пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Відповідно до ст.19 Кодексу платник податків може вести справи, пов’язані зі сплатою податків, через представника – особи, яка може здійснювати представництво законних інтересів платника податків та ведення його справ, пов’язаних зі сплатою податків, на підставі закону або довіреності.

Делегування повноважень щодо нарахування та сплати земельного податку Кодексом не передбачено.