Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 26.05.2016 № 11510/6/99-99-12-02-03-15

опубліковано 02 червня 2016 о 20:58

Державна фіскальна служба України на звернення Громадської організації  щодо нецільового використання земель повідомляє.

Функції контролюючих органів, зокрема, органів фіскальної служби визначені у ст. 191 Податкового кодексу України. Зокрема, контролюючим органам надано право застосовувати до платників податків передбачені законом фінансові (штрафні) санкції (штрафи) за порушення податкового або іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи (п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України).

Відносини, що пов’язані з використанням землі, у тому числі й орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, а також Законом України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі».

Розпорядження землями територіальних громад,  здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства тощо належить до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин (ст.12 Земельного кодексу України).

Розпорядження землями державної власності, координація здійснення землеустрою та державного контролю за використанням та охороною земель належить до повноважень місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин (ст.17 Земельного кодексу України) та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру).

При цьому до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: здійснення контролю за дотриманням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель; координація діяльності місцевих органів земельних ресурсів; підготовка висновків щодо надання або вилучення в установленому законом порядку земельних ділянок, що проводиться органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування (п.п. 1, 3, 8 п. «б» част. 1 ст. 33 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування»).

Припинення прав на землю, зокрема, перелік підстав та порядок припинення права користування земельними ділянками врегульовані нормами глави 22 Земельного кодексу України. Всі повноваження із врегулювання земельних питань надані органам місцевого самоврядування із залученням державних інспекторів сільського господарства та державних інспекторів з охорони довкілля.