Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 26.05.2016 №11511/6/99-99-12-02-03-15

опубліковано 02 червня 2016 о 20:56

Державна фіскальна служба України на запит Товариства щодо виникнення обов’язку зі сплати земельного податку у орендаря будівель (їх частин), власниками яких є суб’єкти господарювання, в тому числі державної та комунальної форми власності, повідомляє.

Підставою виникнення податкових зобов’язань з плати за землю є право власності та (або) користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), що обчислюються за даними Державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 Кодексу). Отже, платниками плати за землю є суб’єкти господарювання, за якими зареєстровано право власності або користування земельною ділянкою.

У разі якщо Товариство орендує будівлі (їх частини), що розташовані на земельних ділянках, власниками/користувачами яких є суб’єкти господарювання, в тому числі державної та комунальної форми власності, то обов’язок щодо декларування, нарахування та сплати податкових зобов’язань із земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної/комунальної власності, а також відповідальність за порушення правил їх нарахування та сплати, виникає у власника (орендодавця) такого майна.