Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 17.05.2016 № 10738/6/99-99-12-02-03-15

опубліковано 24 травня 2016 о 20:49

Державна фіскальна служба України на запит Товариства щодо сплати платником єдиного податку земельного податку повідомляє.

Товариство поінформувало, що є платником, у власності якого перебуває нежитлове приміщення. Товариство не уклало необхідний договір оренди земельної ділянки під вказаним нежитловим приміщенням.

Право на звільнення від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно, надано платникам виключно в частині земельного податку (п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Разом з тим, право користування земельною ділянкою може виникати й на умовах оренди (п. 5 ст. 120 Земельного кодексу України), звільнення від сплати не передбачено.

Оскільки підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є відповідний договір оренди, то, керуючись п. 288.1 ст. 288 Кодексу, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають такі договори, до 1 лютого подають контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори на поточний рік, та інформують відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Використання земельних ділянок без належного оформлення прав, включаючи право оренди, є порушенням норм земельного законодавства (ст. 211 Земельного кодексу України). При цьому, повноваження із здійснення контролю за дотриманням земельного законодавства делеговано виконавчим органам сільських, селищних, міських рад (п. 1 п. «б» част. першої ст. 33 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні».