Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 04.05.2016 №10039/6/99-99-12-02-03-15

опубліковано 11 травня 2016 о 20:43

Державна фіскальна служба України на запит Товариства щодо питань адміністрування податку на додану вартість за міжнародними перевезеннями та земельного податку за авіастоянку повідомляє

Щодо податку на додану вартість.

Згідно з підпунктом «е» пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання послуг з міжнародного перевезення пасажирів, багажу та вантажів авіаційним транспортом.

Крім того відповідно до літ. «в» підпункту 186.2.1 статті 186 Кодексу місцем постачання послуг, пов’язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, у тому числі з постачанням продовольчих продуктів і напоїв, призначених для споживання, є місце фактичного постачання послуг.

При цьому згідно з літ. «а» підпункту 195.1.3 пункту 195.1 статті 195 Кодексу послуги з міжнародного перевезення пасажирів, багажу та вантажів авіаційним транспортом оподатковуються за нульовою ставку податку на додану вартість. Для цілей цього підпункту перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Як викладено в запиті заявника та доданих до нього документах основним видом діяльності товариства є надання послуг з міжнародного перевезення вантажів, які включають в себе відправлення завантаженого відповідним спорядженням та/або вантажем чи порожнього літака в аеропорт (місце призначення) на території іноземної держави чи в Україні, подачу його під завантаження, завантаження, доставку вантажу на адресу вантажоодержувача за межами України, розвантаження, наступне завантаження іншим вантажем для нового чи подальшого перевезення або повернення порожнього чи частково завантаженого літака в іноземний аеропорт (місце призначення) чи в Україну. Зазначені операції є невід’ємною частиною безперервного процесу міжнародних авіаційних перевезень вантажів. За умовами договору на перевезення, що укладається товариством із замовником, та згідно з єдиним міжнародним перевізним документом міжнародне авіаперевезення може починатися з моменту відправлення літака із України або з іншої країни і завершуватися моментом повернення літака в Україну або в аеропорт чи інше місце приземлення іншої країни за вказівкою товариства та/або замовника. При цьому операція з подачі порожніх літаків до аеропорту завантаження для виконання міжнародних перевезень вантажів та/або з їх повернення з аеропорту розвантаження до аеропорту призначення є невід’ємною складовою послуг з міжнародного перевезення вантажів, якщо для виконання цих операцій не укладається окрема угода.

Відповідно до розділу 3 статуту та довідки з  основним видом діяльності товариства є надання послуг вантажним авіаційним транспортом. Товариство має чинну ліцензію Державної авіаційної служби України на надання послуг з перевезень вантажу повітряним транспортом, орендовані транспортні засоби (літаки), укладає із замовником договір на міжнародні перевезення вантажів, за якими оформлюються єдиний міжнародний перевізний документ – авіаційна вантажна накладна (Air Waybill) або вантажна відомість (Cargo Manifest) у разі перевезення вантажу та завдання на політ.

Виходячи з викладеного, послуги товариства з міжнародного перевезення вантажів авіаційним транспортом підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за нульовою ставкою.

Щодо земельного податку.

Товариством поставлене питання щодо правомірності вимог про сплату земельного податку за земельні ділянки, що перебувають у власності українських авіазаводів.

Авіазаводи формують вартість своїх послуг, керуючись, у тому числі й нормами Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 № 318, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 19.01.2000 за № 27/4248 (далі – Положення). При цьому, згідно із п.14 Положення авіазаводи включають до складу інших прямих витрат всі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесеними до конкретного об’єкта витрат, наприклад, земельний податок за земельні ділянки, які використовуються при наданні послуг.