Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 25.05.2016 № 11470/6/99-99-15-03-03-15

опубліковано 01 червня 2016 о 12:22

Про надання роз’яснення

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула лист Товариства від 10.05.2016 № 10-05-01 (вх. ДФС № 12246/6 від 12.05.2016) щодо нарахування акцизного податку з роздрібного продажу та ПДВ і повідомляє таке.

Щодо нарахування акцизного податку з роздрібного продажу пального

Відповідно до п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Об’єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних  товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

Абзацом третім п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу визначено, що реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, це, зокрема, фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, незалежно від форми розрахунку.

Отже, операції з фізичного відпуску з автозаправної станції та/або  автомобільної газозаправної станції нафтопродуктів є об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів.

 Відповідно до п. 216.9 ст. 216 Кодексу датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), для безготівкових розрахунків - дата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу, відвантаження, фізичного відпуску товару, а у разі реалізації товарів фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок, - дата надходження оплати за проданий товар.

Отже, обставини, за яких виникає об’єкт оподаткування, та дата виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку з роздрібного продажу пального, чітко визначені положеннями Кодексу.

Відповідно до п.п. 215.3.10 п. 215 ст. 215 Кодексу для товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, ставка акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів становить 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

При цьому згідно з п. 217.3 ст. 217 Кодексу податок з товарів (продукції), реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.

Таким чином, акцизний податок з операцій з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пальним нараховується за ставкою 0,042 євро за кожний літр товару, реалізованого (відпущеного) через АЗС, у момент виникнення податкових зобов’язань.

Враховуючи викладене, при здійсненні фізичного відпуску пального через мережу АЗС відбувається роздрібний продаж пального, і у продавця (реалізатора) пального, тобто в особи, яка безпосередньо здійснює відпуск пального через АЗС, незалежно від форми розрахунків (готівкова, безготівкова, у тому числі з використанням талонів, карток, відомостей на відпуск пального), під час здійснення розрахункових операцій виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку з роздрібного продажу.

 Щодо питань визначення бази оподаткування ПДВ

Відповідно до п.п. 194.1.1 п. 194.1 ст. 194 Кодексу податок на додану вартість (далі – ПДВ) становить 20 відс., 7 відс. бази оподаткування та додається до ціни товару/послуги.

Згідно з підпунктами «а» і «б» п. 185.1 ст. 185 Кодексу об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 Кодексу розташоване на митній території України.

Пунктом 188.1 ст. 188 Кодексу база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається згідно з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Пунктом 187.1 статті 187 Кодексу визначено, що датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку – дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої – дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Отже, база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг на митній території України визначається у порядку, передбаченому ст. 188 Кодексу, та вираховується шляхом множення кількості (об’єму, обсягу) поставлених товарів/послуг на їх ціну (без ПДВ).

Також слід зазначити, що для коректного заповнення податкової накладної за такими операціями платнику податку необхідно чітко дотримуватись положень п.п. 194.1.1 п. 194.1 ст. 194 Кодексу та Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2016 № 1307, а саме враховувати те, що ПДВ становить 20 відс. бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг (а не вираховується з неї).

Такого порядку визначення бази оподаткування та сум ПДВ необхідно дотримуватись також при формуванні рахунків на часткову сплату (аванс) за поставлені (що підлягають поставці) товари/послуги.

При отриманні платником податку суми авансових платежів як оплати за підакцизні товари, які будуть поставлені у майбутньому, до бази оподаткування ПДВ включається сума таких отриманих платежів.

Додатково повідомляємо, що правила коригування нарахованих платником податку сум ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг визначено ст. 192 Кодексу, а саме таке коригування здійснюється у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг.

Таким чином, у разі відпуску раніше оплаченого палива підстави для коригування сум ПДВ, нарахованих при здійсненні його попередньої оплати, відсутні, якщо не вносилися відповідні зміни до умов цивільно-правового договору.

Водночас повідомляємо, що для надання повної та ґрунтовної відповіді заявнику інформації, викладеної у листі про здійснювані платником податку операції, недостатньо.

Для отримання більш детальної консультації платник податку має право звернутися до контролюючого органу з наведенням детального опису суті здійснюваних операцій та особливостей договірних відносин з контрагентами.