Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 23.05.2016 № 11192/6/99-99-15-03-02-15

опубліковано 30 травня 2016 о 12:02

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника щодо окремих питань, пов’язаних з реорганізацією підприємств, та податкових наслідків у частині ПДВ і, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Основні правила реєстрації платників податку та порядок їх анулювання, правила визначення податкових зобов’язань, формування податкового кредиту та особливості їх коригування, а також порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету чи до відшкодування з бюджету, визначено розділом V ПКУ з урахуванням особливостей, визначених підрозділом 2 розділу ХХ ПКУ.

Так, порядок реєстрації платників ПДВ та анулювання такої реєстрації здійснюється відповідно до статей 180-184 ПКУ у порядку, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 „Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів”.

Для платників ПДВ, які реорганізуються, ПКУ визначені особливості здійснення процедури анулювання реєстрації платників ПДВ та визначення податкових зобов’язань з ПДВ.

Так, відповідно до пункту 183.17 статті 183 ПКУ особа, утворена в результаті реорганізації платника податку (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником податку як інша новоутворена особа в порядку, визначеному ПКУ, у тому числі у разі, коли до такої особи перейшли обов'язки зі сплати податку у зв'язку з розподілом податкових зобов'язань чи податкового боргу.

Згідно з підпунктом "б" пункту 184.1 статті 184 ПКУ реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі, якщо особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов'язань із податку у випадках, визначених розділом V ПКУ.

Анулювання реєстрації на підставі, визначеній у підпункті "б" пункту 184.1 статті 184 ПКУ, здійснюється за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу.

Згідно з підпунктом 196.1.7 пункту 196.1 статті 196 ПКУ операції з реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

У разі якщо платник податків, що реорганізується, має суми надміру сплачених грошових зобов'язань, такі суми підлягають заліку в рахунок його непогашених грошових зобов'язань або податкового боргу за іншими податками. Зазначена сума розподіляється між бюджетами та державними цільовими фондами пропорційно загальним сумам грошового зобов'язання або податкового боргу такого платника податків (пункт 98.8 статті 98 ПКУ).

У разі якщо сума надміру сплачених грошових зобов'язань або невідшкодованих податків та зборів платника податків перевищує суму грошових зобов'язань або податкового боргу з інших податків, сума перевищення перераховується в розпорядження правонаступників такого платника податків пропорційно його частці в майні, що розподіляється, згідно з розподільним балансом або передаточним актом (пункт 98.9 статті 98 ПКУ).

При цьому перенесення  суми від’ємного значення ПДВ, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, яка обліковується в податковій декларації з податку на додану вартість особи, що реорганізується шляхом приєднання, до податкової звітності особи, утвореної в результаті реорганізації, ПКУ не передбачено.

Враховуючи зазначене, при реорганізації платника податку на додану вартість шляхом приєднання його до іншого платника податку на додану вартість:

платник, що реорганізується шляхом приєднання до іншого платника податку на додану вартість, підлягає виключенню з Реєстру платників податку на додану вартість на дату оформлення передавального акта;

у платника, що реорганізується шляхом приєднання до іншого платника податку на додану вартість, не відбувається нарахування податку на додану вартість та коригування податкового кредиту;

сума надміру сплачених грошових зобов'язань або невідшкодованих податків та зборів платника податків, який реорганізується, в частині, що перевищує суму грошових зобов'язань або податкового боргу з інших податків, перераховується в розпорядження правонаступників такого платника податків пропорційно його частці в майні, що розподіляється, згідно з розподільним балансом або передаточним актом. Це здійснюється за допомогою засобів програмного забезпечення, якими переносяться до інтегрованих карток юридичних осіб - правонаступників облікові дані щодо хронології виникнення зобов'язань чи боргу або надміру сплаченої суми припиненої юридичної особи;

сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, яка обліковується в податковій декларації з податку на додану вартість особи, що реорганізується шляхом приєднання, до податкової звітності особи, утвореної в результаті реорганізації, не переноситься та суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, що визначається відповідно до пункту 2001.3 статті 200 ПКУ,  не збільшує.

Щодо залишку коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ (далі – електронний рахунок) платника, що реорганізується

Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року  № 569 (далі – Порядок № 569).

Відповідно до пунктів 7 та 27 Порядку № 569 у разі анулювання реєстрації особи як платника податку на додану вартість залишок коштів на його електронному рахунку після розрахунків з бюджетом за результатами останнього звітного (податкового) періоду перераховується до бюджету, а такий рахунок закривається.

При цьому податковим законодавством не передбачено перерахування залишку коштів на електронному рахунку платника, який анулюється (реорганізується шляхом приєднання до іншого платника податку), на електронний рахунок його правонаступника.

 

Голова                                                                                                     Р.М. Насіров