Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 19.05.2016 № 10975/6/99-99-15-03-20-15

опубліковано 26 травня 2016 о 11:46

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку оподаткування ПДВ операції з надання нерезидентом резиденту доступу до інформаційного продукту (аудіовізуального твору) через мережу Інтернет на безоплатній основі та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, резидент-виконавець надає нерезиденту (замовнику) послуги, пов’язані із дублюванням, субтитруванням, озвучуванням, тиражуванням іноземних фільмів. З метою надання таких послуг резидент-виконавець отримує від нерезидента (замовника) доступ до інформаційного продукту (аудіовізуального твору), шляхом завантаження такого продукту із сервера нерезидента (замовника) на свій сервер засобами електронного зв’язку. При цьому отримання резидентом-виконавцем такого доступу здійснюється на безоплатній основі (оплата згідно з цивільно-правовим договором не передбачена).   

Відповідно до підпунктів «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності, зокрема постачання послуг іншій особі на безоплатній основі (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 ПКУ). При цьому під безоплатно наданими роботами, послугами, зокрема розуміються роботи (послуги), що виконуються (надаються) без висування вимоги щодо компенсації їх вартості (підпункт 14.1.13 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Враховуючи викладене, у разі якщо надання нерезидентом (замовником) доступу резиденту-виконавцю до інформаційного продукту (аудіовізуального твору) на безоплатній основі здійснюється виключно з метою надання резидентом-виконавцем послуг, пов’язаних із дублюванням, субтитруванням, озвучуванням, тиражуванням такого інформаційного продукту (аудіовізуального твору) і при отриманні зазначеного доступу резиденту-виконавцю не передаються права на розпорядження інформаційним продуктом (аудіовізуальним твором) як власником або користувачем, а також інші права, то така операція не є операцією з постачання товарів/послуг та відповідно не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Разом з цим відповідно до пункту 186.4 статті 186 ПКУ місцем постачання послуг, пов’язаних із дублюванням, субтитруванням, озвучуванням, тиражуванням інформаційного продукту (аудіовізуального твору), є місце реєстрації постачальника таких послуг, а тому вказані послуги підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

 

Голова

Р.М. Насіров