Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 23.05.2016 № 8724/5/99-99-15-03-02-16

опубліковано 30 травня 2016 о 11:46

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України розглянула звернення організації щодо порядку розрахунку показників формули, за якою обчислюється сума, на яку платник податку має право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі – реєстраційна сума), та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пункту 13 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569, із змінами і доповненнями, ДФС автоматично обчислює реєстраційну суму платників податку.

Платник податку має право отримувати у ДФС інформацію про стан свого електронного рахунка (в тому числі додаткових електронних рахунків), а також про його реєстраційну суму.

Показники, які відображаються у витягу з системи електронного адміністрування ПДВ, є складовими формули, передбаченої пунктом 2001.3 статті 2001 Кодексу для обрахунку реєстраційної суми.

Величина кожного показника відображається у витягу з системи електронного адміністрування ПДВ на момент його формування та змінюється у міру надходження до системи електронного адміністрування ПДВ інформації щодо зміни показників, які є складовими формули, визначеної пунктом 2001.3 статті 2001 Кодексу, зокрема, щодо зареєстрованих податкових накладних, розрахунків коригування до них, поданої податкової звітності.

Показник  SПеревищ  розраховується ДФС автоматично після прийняття звітності від платника податку, та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума (∑Накл) платника податку.

Таким чином, якщо платник податку своєчасно не зареєстрував в ЄРПН податкові накладні та відповідно не зменшив реєстраційну суму на суму податку, зазначену в таких податкових накладних, то після подання звітності з ПДВ за відповідний звітний період, в якій задекларовано податкові зобов’язання з ПДВ, що визначені у податкових накладних, які не зареєстровані в ЄРПН, реєстраційна сума платника зменшується на суму ПДВ, зазначену у податкових накладних, своєчасно не зареєстрованих в ЄРПН.

Після реєстрації таких податкових накладних в ЄРПН в системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑Перевищ за звітний період, в якому було складено таку податкову накладну, та реєстраційної  суми (∑Накл) з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких податкових накладних.

 

Голова

                              Р.М. Насіров