Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 07.04.2016 № 7765/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 14 квітня 2016 о 14:06

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентом на митну територію України програмного забезпечення і порядку здійснення митного оформлення документів при такому постачанні та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), у межах компетенції повідомляє.

Як зазначено у зверненні, платник податку планує отримати від нерезидента спеціалізоване програмне забезпечення для інженерного комплексу прийому, технічного аналізу і обробки сигналів зв’язку діапазону HF, яке буде розроблене нерезидентом та передане зазначеному товариству з використанням мережі Інтернет.

Пунктом 261 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ визначено, що для операцій з постачання програмної продукції, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, запроваджено пільговий режим оподаткування податком на додану вартість, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.

Для цілей цього пункту ПКУ до програмної продукції належать:

результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

криптографічні засоби захисту інформації.

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту на митну територію України визначено в узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом Міндоходів України від 07.10.2013 № 536.

Так, зокрема, операції із постачання програмної продукції від нерезидента резиденту на митну територію України не оподатковуються ПДВ.

Щодо здійснення митного оформлення документів при ввезенні програмного забезпечення на митну територію України на матеріальних носіях повідомляємо, що умови поміщення товарів у митний режим імпорту визначено статтею 75 Митного кодексу України (далі – МКУ).

Статтею 335 МКУ встановлено перелік документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Перелік документів, з використанням яких декларуються товари, що переміщуються через митний кордон України підприємствами, визначено пунктами 2-7 Положення про митні декларації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 року № 450.

У разі переміщення через митний кордон України матеріальних носіїв програмного забезпечення, що розглядається як результати наданих/виконаних послуг/робіт, заповнення граф митної декларації (далі – МД) відповідно до митного режиму імпорту здійснюється з особливостями, визначеними пунктом 2 розділу ІІ Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адмiнiстративного документа, затвердженого наказом  Мiністерства фінансів України від 30.05.2012 № 651, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 14.08.2012 за № 1372/21684.

Так, у разі переміщення через митний кордон товарів як носіїв результатів наданих/виконаних послуг/робіт:

у графi 31 МД зазначаються вiдомостi про такi носiї, а також про iнформацiю, що на них розмiщена;

у графi 33 МД зазначається код згiдно з УКТ ЗЕД такого носiя;

у графі 42 МД зазначається вартiсть таких носiїв без урахування вартостi iнформацiї, що на них розмiщена;

у графi 45 МД зазначається митна вартiсть таких носiїв без урахування вартостi iнформацiї, що на них розмiщена.

Інформація, яка передається мережею Інтернет без переміщення через митний кордон України матеріальних носіїв інформації, не декларується митним органом та не підлягає митному контролю та оформленню.

 

Голова

Р.М. Насіров