Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 09.03.2016 № 4997/6/99-99-15-04-01-15

опубліковано 16 березня 2016 о 16:46

 

Про надання податкової консультації

 Державна фіскальна служба України на лист …. щодо порядку справляння рентної плати за спеціальне використання води (далі – Рентна плата), керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Платниками Рентної плати є, зокрема, водокористувачі, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів та/або від інших водокористувачів (п. 255.1 ст. 255 Кодексу).

Пунктом 255.2 статті 255 Кодексу визначено, що серед водокористувачів – суб’єктів господарювання, які використовують воду, отриману шляхом забору (з водних об’єктів та/або від інших водокористувачів) не є платниками Рентної плати водокористувачі, які використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб (використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані) юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та платників єдиного податку.

Перелік обсягів води, за які Рентна плата не справляється, визначено підпунктом 255.4.1 пункту 255.4 статті 255 Кодексу.

Тобто, якщо Товариство отримує воду від водокористувача-постачальника води на підставі укладеного договору на поставку води та використовує такі обсяги води для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, воно не є платником Рентної плати.

При використанні обсягів води для інших, ніж виключно власні питні і санітарно-гігієнічні потреби, цілей, Товариство є платником Рентної плати за фактично використані ним обсяги води.

За обсяги води, переданої водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, Рентна плата обчислюється і сплачується таким водокористувачем- постачальником.

У разі надання Товариством приміщень в оренду іншому суб’єкту господарювання, за умови якщо орендарем самостійно укладено договір на поставку води з водокористувачем-постачальником води, такий орендар є окремим водокористувачем, а Товариство при цьому не сплачує за обсяги води, фактично використані орендарем.

         Якщо орендарем приміщення не укладено окремий договір на поставку води, але обсяги води використовуються для інших, ніж виключно власні питні і санітарно-гігієнічні потреби, цілей (наприклад, використання води для миття торговельного обладнання, інвентарю та вітрин тощо), Рентна плата обчислюється і сплачується Товариством, яке включає обсяги фактично використаної водокористувачем-орендарем води до складу власних фактично використаних обсягів води, нараховує та сплачує Рентну плату за такі обсяги води на загальних підставах, незалежно від цілей власного використання води.

 

Голова                                                                                            Р.М. Насіров

 

Примітка.*

Податкова консультація надана платнику, який надає в оренду власні нежилі приміщення, розташовані в торговельному центрі, тобто на одній території з орендодавцем.