Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 23.03.2016 №6337/6/99-99-19-02-02-15

опубліковано 30 березня 2016 о 09:17

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо деяких питань оподаткування податком на прибуток до 01.01.2015 року та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Щодо оподаткування податком на прибуток різниці між сумою інвестицій, ввезених на територію України за договорами спільної діяльності, та сумою вивезених інвестицій (сумою повернутих інвестицій) інвестору.

Взаємовідносини, що виникають при здійсненні спільної діяльності, регламентуються главою 77 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ).

Відповідно до п.п. 14.1.81 п. 14.1 ст. 14 Кодексу у редакції, що діяла до 01.01.2015, інвестиції – господарські операції, які передбачають придбання основних засобів, нематеріальних активів, корпоративних прав та/або цінних паперів в обмін на кошти або майно.

Прямі інвестиції – господарські операції, що передбачають внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщенні такою особою.

Реінвестиції – господарські операції, що передбачають здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок прибутку, отриманого від інвестиційних операцій;

Згідно з п.п. 136.1.3 п. 136.1 ст. 136 Кодексу для визначення об'єкта оподаткування не враховуються доходи, зокрема, суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, в тому числі грошові або майнові внески згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи.

Кошти або майно, які повертаються учаснику договору про спільну діяльність без створення юридичної особи, в разі припинення, розірвання або внесення відповідних змін до договору про спільну діяльність, але не вище вартості вкладу, не враховуються для визначення об'єкта оподаткування (п.п. 136.1.14 п. 136.1 ст. 136 Кодексу).

Таким чином, не враховуються для визначення об'єкта оподаткування  з податку на прибуток кошти або майно, які повертаються учаснику договору про спільну діяльність без створення юридичної особи, в разі припинення, розірвання або внесення відповідних змін до договору про спільну діяльність, але не вище вартості вкладу такого учасника.

Щодо дати виникнення доходу у вигляді безоплатно отриманих товарів та порядку визначення розміру такого доходу.

Відповідно до п.п 14.1.13 п. 14.1 ст. 14 Кодексу безоплатно наданими товарами вважаються товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів.

Згідно з п.п. 135.5.4 п. 135.5 ст. 135 Кодексу вартість товарів, безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, визначена на рівні не нижче звичайної ціни, безнадійної кредиторської заборгованості включається до складу  інших доходів, які визначаються на дату фактичного отримання платником податку товарів.

Тобто, безоплатно отримані товари враховуються платником податку при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток у складі доходів на дату їх фактичного отримання.

Зважаючи на те, що як зазначено у листі, товари надавались платнику на умовах їх безоплатної передачі, то кредиторська заборгованість у платника податків перед іншим платником не виникала і подвійне оподаткування не відбувається.

Щодо включення до об’єкта оподаткування податку на прибуток суми ТМЦ (товарів), ввезених на територію України в режимі переробки з порушенням митних формальностей, та вивезення за межі митної території України в режимі реекспорту за контрактом на переробку давальницької сировини.

Положеннями Кодексу, що регулюють питання оподаткування податку на прибуток, які були чинними в періоди 2012, 2013, 2014 роки, не було передбачено прив’язки визнання доходів (витрат) до правильності митного оформлення ТМЦ (товарів) при  ввезенні на територію України в режимі переробки та вивезенні за межі митної території України в режимі реекспорту за контрактом на переробку давальницької сировини.