Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 02.03.2016 №4540/6/99-99-19-02-02-15

опубліковано 11 березня 2016 о 11:35

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо надання перестраховими брокерами підтвердження рейтингу фінансової надійності (стійкості) перестраховиків - нерезидентів та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Згідно зі ст. 15 Закону України «Про страхування» перестрахові брокери – це юридичні особи, які здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у перестрахуванні від свого імені на підставі брокерської угоди із страховиком, який має потребу у перестрахуванні як перестрахувальник.

Відповідно до п.п. 141.4.5 п. 141.4 ст. 141 Кодексу страховики або інші резиденти, які здійснюють страхові платежі (страхові внески, страхові премії) та страхові виплати (страхові відшкодування) у межах договорів страхування або перестрахування ризиків, у тому числі страхування життя на користь нерезидентів, зобов'язані оподатковувати суми, що перераховуються, зокрема, під час укладання договорів страхування або перестрахування ризику безпосередньо із страховиками та перестраховиками-нерезидентами, рейтинг фінансової надійності (стійкості) яких відповідає вимогам, установленим Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі – Комісія) (у тому числі через або за посередництвом перестрахових брокерів, які в порядку, визначеному Комісією, підтверджують, що перестрахування здійснено в перестраховика, рейтинг фінансової надійності (стійкості) якого відповідає вимогам, установленим Комісією), – за ставкою 0 відсотків.

Отже, при здійсненні страхових платежів та страхових виплат на користь нерезидента за договорами страхування або перестрахування ризику перестраховий брокер може скористатись ставкою оподаткування 0 відсотків за умови, якщо рейтинг фінансової надійності (стійкості) страховика та перестраховика - нерезидента, з яким укладено договір перестрахування відповідає вимогам, установленим Комісією.

Такий перестраховий брокер надає підтвердження цього рейтингу відповідно до визначеного Комісією порядку.