Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 11.02.2016 № 2928/6/99-99-17-03-03-15

опубліковано 18 лютого 2016 о 15:05

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула лист … щодо оподаткування доходу у вигляді вартості проживання і харчування, оплаченої за рахунок Федерації за фізичних осіб, які запрошені для участі у семінарах (курсах, конференціях, інших практичних заняттях з питань розвитку футболу), і відшкодування Федерацією таким особам вартості проїзду, та в межах компетенції повідомляє таке.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом ІV Кодексу, ст. 165 якого визначено кінцевий перелік доходів, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, сума коштів, надана всеукраїнськими громадськими організаціями інвалідів та їх спілками платникам податку - учасникам конгресів, симпозіумів, зборів, конференцій, пленумів, з'їздів, фестивалів, виставок, концертів, реабілітаційних заходів, фізкультурно-спортивних заходів та конкурсів, які провадяться такими організаціями, як компенсація витрат на проживання, харчування та проїзд до місця проведення заходів та у зворотному напрямку
(п.п. 165.1.42 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

Разом з тим, відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу) у вигляді:

вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах
(п.п. „а” п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу);

вартості майна та харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених Кодексом для оподаткування прибутку підприємств (п.п. „б” п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу);

Крім винятків, передбачених п.п. „а” п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, не вважаються додатковим благом платника податку доходи, одержані у формі та розмірах, що підлягають включенню роботодавцем до собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, проживання, проїзду, харчування, спортивного одягу, аксесуарів, взуття та інвентарю, колясок для інвалідів, у тому числі які призначені для участі інвалідів в фізкультурно-реабілітаційних та спортивних заходах, лікарських та медико-відновлюваних засобів, та інші доходи, надані (виплачені) платнику податку - учаснику спортивних (крім професійного спорту), фізкультурно-оздоровчих заходів, заходів з фізкультурно-оздоровчої діяльності та фізкультурно-спортивної реабілітації, що фінансуються з бюджету та/або бюджетними організаціями, іншими неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату надання таких коштів.

Звертаємо увагу, що ця норма не містить посилань на те, що доходи, одержані платником податку - учасником фізкультурно-оздоровчих заходів, заходів з фізкультурно-оздоровчої діяльності, у формі, зокрема, проживання, проїзду, харчування, не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб. Зазначене лише вказує, що такі доходи не є додатковим благом.

Згідно із п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються  інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу.

Підпунктом 164.5 ст. 164 Кодексу встановлено, що під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлено Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100 : (100 - Сп), де К – коефіцієнт; Сп – ставка податку, визначена для таких доходів на момент їх нарахування.

Згідно із п.п. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу, до яких, як передбачено п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, включаються інші доходи (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу).

Ставка збору – 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу (п.п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).  

Кожний конкретний випадок оподаткування доходу, отриманого фізичною особою від податкового агента, слід розглядати з урахуванням документів, що пов’язанні з отриманням такого доходу.

 

Голова                                                                                                    Р.М. Насіров