Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 05.02.2016 №2476/6/99-99-19-02-02-15

опубліковано 08 лютого 2016 о 11:31

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо можливості регулювання зовнішньоекономічних цін на товари та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Якщо ціни (націнки) на товари (роботи, послуги) підлягають державному регулюванню згідно із законодавством, ціна вважається такою, що відповідає принципу «витягнутої руки», якщо вона встановлена відповідно до правил такого регулювання (п.п. 39.2.1.8 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу).

Статтею 191 Господарського кодексу України визначено, що державні регульовані ціни запроваджуються Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень у встановленому законодавством порядку.

Державне регулювання цін здійснюється згідно із Законом України «Про ціни і ціноутворення» (далі – Закон).

Відповідно до п.п. 2 п. 1 ст. 5 Закону Кабінет Міністрів України здійснює державне регулювання цін, визначає повноваження органів виконавчої влади щодо формування, встановлення та застосування цін, якщо інше не визначено законом або міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 7 Закону встановлено, що реалізація державної цінової політики, проведення економічного аналізу рівня та динаміки цін, розроблення та внесення пропозицій щодо формування та реалізації державної цінової політики здійснюються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну цінову політику.

Відповідно до п.п. 51 п. 4 Положення про Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 459, Мінекономрозвитку відповідно до покладених на нього завдань бере участь відповідно до законодавства у державному регулюванні цін (тарифів) на продукцію, товари і послуги, здійснює координацію діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади із зазначених питань.

Таким чином, з питання віднесення зовнішньоекономічної ціни на товари військового призначення та подвійного використання до цін, що підлягають державному регулюванню згідно із законодавством доцільно, звертатись до Мінекономрозвитку.