Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 05.02.2016 № 2461/6/99-99-19-02-02-15

опубліковано 08 лютого 2016 о 11:09

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо податкового обліку амортизаційних відрахувань на основні засоби, що належать територіальній громаді та знаходяться на балансі товариства, та, керуючись ст.52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

         Відповідно до п.п. 136.1.16 п. 136.1 ст. 136 розділу Ш Кодексу у редакції, що діяла до 01 січня 2015 року, для визначення об'єкта оподаткування з податку на прибуток не враховуються доходи, зокрема, у разі отримання спеціалізованими експлуатуючими підприємствами об'єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж відповідно до рішень місцевих органів виконавчої влади та виконавчих органів рад, прийнятих у межах їх повноважень.

          Доходи платника податку у вигляді вартості основних засобів, отриманих з метою здійснення їх експлуатації, які не враховані у складі доходу під час їх зарахування на баланс платника податку відповідно до Кодексу, з метою оподаткування визнаються доходами в сумі, що дорівнює сумі амортизації відповідних активів, нарахованої у порядку, передбаченому Кодексом, у момент нарахування такої амортизації (п. 137.17 ст. 137 Кодексу).

         Вартість безоплатно отриманих об'єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж, побудованих споживачами на вимогу спеціалізованих експлуатуючих підприємств згідно з технічними умовами на приєднання до вказаних мереж або об'єктів, підлягає амортизації (п.п. 144.1 ст. 144 Кодексу).

         Слід зазначити, що не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел фінансування витрати на придбання/самостійне виготовлення та ремонт, а також на реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів.

         Термін "невиробничі основні засоби" означає необоротні матеріальні активи, які не використовуються в господарській діяльності платника податку (п.144.3 ст.144 Кодексу).

         Отже, основні засоби підлягають амортизації тільки у разі використання їх у господарський діяльності платника податку.

         Таким чином, у разі отримання об'єктів енергопостачання, газо- і теплозабезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж, побудованих споживачами на вимогу спеціалізованих експлуатуючих підприємств згідно з технічними умовами на приєднання до вказаних мереж або об'єктів, на безоплатній основі для їх використання у господарській діяльності, для цілей оподаткування податком на прибуток у редакції, що діяла до 01 січня 2015 року, визнаються доходи та витрати у сумі амортизації таких основних засобів, нарахованої у порядку, передбаченому Кодексом у редакції, що діяла до 01 січня 2015 року.