Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 04.02.2016 № 2322/6/99-99-19-02-02-15

опубліковано 08 лютого 2016 о 11:07

Державна фіскальна служба України, керуючись ст.52 Податкового кодексу України (далі − Кодекс), розглянула лист щодо заповнення книги обліку розрахункових операцій при поверненні товару і повідомляє таке.

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), який є спеціальним законом. Встановлення вимог щодо проведення розрахункових операцій за готівку іншими законами, крім Податкового кодексу України (далі – Кодекс), заборонено.

Відповідно до ст. 2 Закону № 265 розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) – оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 № 614 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 05.02.2001 за № 105/5296) затверджено Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі – Положення).

Підпунктом 4.1 розділу 4 Положення визначено, що фіскальний касовий чек видачі коштів (далі – видатковий чек) – це розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) при проведенні розрахунків у разі видачі коштів покупцеві при поверненні товару, рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу, виплаті виграшів у державні лотереї та в інших випадках

Підпунктом 4.2 розділу 4 Положення передбачено, що видатковий чек повинен містити такі обов’язкові реквізити:

назву господарської одиниці;

адресу господарської одиниці;

для СПД, що зареєстровані як платники ПДВ, – індивідуальний податковий номер платника ПДВ, перед номером друкуються великі літери «ПН»;

для СГ, що не є платниками ПДВ, – ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер за ДРФО, перед яким друкуються великі літери «ІД»;

назву операції виплати;

суму коштів, яка видається за операцією виплати;

якщо операція виплати повторюється, кількість здійснених однотипних операцій виплати, суму коштів за цими операціями;

літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої суми коштів, що видається;

позначення форми виплати (готівкою, карткою, у кредит, чеками тощо) та суму коштів за даною формою виплати;

загальну суму виданих коштів у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО»;

для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку операціями виплати, на початку рядка – великі літери «ПДВ»;

порядковий номер видаткового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина) проведення розрахункової операції;

фіскальний номер РРО, перед яким друкуються великі літери «ФН»;

напис «ВИДАТКОВИЙ ЧЕК» та логотип виробника.

За необхідності згідно з п.п. 4.3 розділу 4 Положення рядки 5 і 6 повторюються відповідно до кількості типів операцій виплати, які проведені за одним видатковим чеком. Якщо однотипні операції виплати не повторюються, то відомості про операцію можна друкувати в одному рядку. Якщо РРО працює з цінами (тарифами), що включають ПДВ, то у видатковому чеку друкується сума коштів за кожною операцією виплати з урахуванням ПДВ, інакше – сума коштів без урахування ПДВ.

Рядок 7 повторюється відповідно до кількості різних форм виплати. У разі здійснення виплати тільки в готівковій формі, дозволяється не друкувати цей рядок (п.п. 4.4 розділу 4 Положення).

Рядок 9 повторюється відповідно до кількості податкових груп за ставками ПДВ. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, де сума ПДВ дорівнює нулю (п.п. 4.5 розділу 4 Положення)  .

Крім того, згідно з п.п. 4.6 розділу 4 Положення у видатковому чеку, надрукованому РРО, що забезпечує окреме накопичення у фіскальній пам’яті додатних та від’ємних сум, перед сумою виданих коштів може друкуватися знак «-» (мінус).

Окремо зазначаємо, що у разі застосування при проведенні розрахунків із використанням платіжної картки платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з РРО, відповідно до пп. 4.7 розділу 4 Положення видатковий чек повинен додатково містити обов’язкові реквізити, визначені в п.п. 3.6 розділу 3 Положення.

Враховуючи вказане, при поверненні товару або рекомпенсації послуги здійснюється видача коштів покупцеві на всю суму вартості товарів/послуг. Чинним законодавством не передбачено часткове повернення коштів за товар/послугу.