Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 01.02.2016 № 1899/6/99-99-19-02-02-15

опубліковано 08 лютого 2016 о 11:05

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула лист щодо коригування фінансового результату внаслідок переоцінки цінних паперів і повідомляє.

         Відповідно до п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.

         При визначенні фінансового результату до оподаткування враховуються різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів (п. 141.2 ст. 141 Кодексу).

         Відповідно до п.п. 141.2.1 п. 141.2 ст. 141 Кодексу фінансовий результат до  оподаткування збільшується:

         на суму від'ємного фінансового результату від продажу або іншого відчуження цінних паперів, відображеного у складі фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до національних

положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;

на суму уцінки цінних паперів (крім державних цінних паперів або облігацій місцевих позик), відображених у складі фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, що перевищує суму раніше проведеної дооцінки таких активів.

Починаючи з 01.01.2015, з метою застосування п.п.141.2.1 п.141.2 ст.141 Кодексу уцінка цінних паперів повинна порівнюватись з дооцінкою таких цінних паперів, проведеною після 1 січня 2015 року.

Отже, при розрахунку суми уцінки цінних паперів, що збільшує фінансовий результат до оподаткування відповідно до п.п. 141.2.1 п. 141.2 ст. 141 Кодексу, вартість дооцінки таких цінних паперів, проведена у 2014 році, не враховується, тобто фінансовий результат до оподаткування за 2015 рік підлягає збільшенню на всю суму уцінки, проведеної у 2015 році.

Сума такої уцінки відображається у рядку 4.1.4 додатка РІ до податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897.

Відповідно до п.п 141.2.3 п. 141.2 ст. 141 Кодексу платники податку окремо визначають загальний фінансовий результат за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів звітного періоду відповідно до національних або міжнародних стандартів фінансової звітності.

Отже, собівартість цінних паперів в окремому обліку операцій з цінними паперами формується згідно з правилами бухгалтерського обліку та відповідна сума відображається у складі витрат у додатку ЦП до декларації.

Пунктом 44.1 статті 44 Кодексу встановлено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п.44.1 ст.44 Кодексу.

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначає Закон України від 16 липня 1999 року № 996-ХІУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі - Закон).

Відповідно до вимог частини першої ст.9 Закону підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Перелік обов'язкових реквізитів у первинних документах визначено частиною другою ст.9 Закону.