Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 02.02.2015 № 2052/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 08 лютого 2016 о 18:40

Про надання інформації

 

         Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) розрахунку коригування, що передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, складеного до податкової накладної з датою складання до 01.02.2015 на покупця - платника податку, та необхідності реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, складеної до 01.01.2015, на суму ПДВ, що не перевищувала 10 тис.грн. та не підлягала реєстрації в ЄРПН, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

         Щодо порядку реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування, що передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, складеного до податкової накладної з датою складання до 01.02.2015, на покупця - платника податку

         Законом України від 16 липня 2015 року № 643-VII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість” (далі – Закон № 643), який набрав чинність 29.07.2015, змінено,  зокрема норми Кодексу, які визначають порядок реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних.

         Згідно з пунктом 192.1 статті 192 Кодексу, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

         Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу - платнику податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

         постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

         отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу. При цьому постачальник товарів/послуг має право зменшити суму податкових зобов'язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН отримувачем.

         Таким чином, розрахунок коригування, що передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, складений до податкової накладної (у тому числі з датою складання до 01.02.2015) на покупця - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) таких товарів/послуг.

         Щодо необхідності реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, складеної до 01.01.2015, на суму ПДВ, що не перевищувала 10 тис.грн. та не підлягала реєстрації в ЄРПН

         Згідно з пунктом 11 розділу XX Кодексу з 01.02.2015 реєстрації в ЄРПН підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі які не надаються покупцю, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній / розрахунку коригування.

         Платники ПДВ мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на суму, обчислену за формулою, визначеною пунктом 200 1.3. статті 200 1 Кодексу.

         Для обрахунку показників SНаклОтр, SНаклВид та SМитн використовуються документи (податкові накладні, розрахунки коригування, митні декларації, аркуші коригування та додаткові декларації), складені починаючи з 1 липня 2015 року. Під час обрахунку показників SНаклОтр та SНаклВид також використовуються розрахунки коригування, складені починаючи з 1 липня 2015 року та зареєстровані в ЄРПН, до податкових накладних, складених до 1 липня 2015 року, що підлягали наданню покупцям - платникам податку.

         Згідно з пунктом 4 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246, розрахунок коригування до податкової накладної, складеної до 1 лютого 2015 року та відомості якої не підлягали внесенню до ЄРПН у зв'язку з недосягненням суми, визначеної пунктом 11 підрозділу 2 розділу XX Кодексу, підлягає реєстрації після реєстрації такої накладної.

         Для цього постачальник (продавець) товарів (послуг) повинен протягом доби зареєструвати податкову накладну (незалежно від дати її складення з урахуванням строків давності, встановлених статтею 102 Кодексу) та розрахунок коригування до неї.

         Враховуючи викладене, якщо платник податку після 01.07.2015 складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, в якій сума ПДВ не перевищувала 10 тис.грн. та яка на дату її складення не підлягала реєстрації в ЄРПН, то такі розрахунок коригування та податкова накладна підлягають реєстрації в ЄРПН.

 

Голова                                                                                           Р.М. Насіров