Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 28.01.2016 № 1700/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 04 лютого 2016 о 18:25

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України розглянула колективне звернення платників податку щодо порядку складання, реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) за договором підряду і договором про приєднання до електричних мереж та формування податкового кредиту з ПДВ за такими податковими накладними та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Згідно з проектом договору підряду, укладеного між платником податку (далі - замовник), платником податку (далі – підрядник-виконавець) і платником податку (далі – платник), підрядник-виконавець приймає на себе зобов’язання виконати роботи з працевлаштування переходу через автомобільну дорогу, замовник прийняти такі роботи, а платник здійснити оплату за їх виконання, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок підрядника-виконавця.

Відповідно іншого договору укладеного між замовником, підрядником-виконавцем та платником, підрядник-виконавець забезпечує приєднання електроустановок об’єкта замовника згідно із схемою зовнішнього електропостачання і проектної документації та здійснює підключення об’єкта замовника до електричних мереж. При цьому оплату підряднику-виконавцю за вказані роботи здійснює платник.

Відповідно до підпунктів «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Пунктом 188.1 статті 188 ПКУ визначено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

При цьому до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Порядок включення сум ПДВ до складу податкового кредиту визначено статтею 198 ПКУ.

Згідно з підпунктом «а» пункту 198.1 статті 198 ПКУ до складу податкового кредиту відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Форму та порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за № 1235/26012.

Так, у податковій накладній зазначаються в окремих рядках обов’язкові реквізити, зокрема повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг (підпункт «в» пункту 201.1 статті 201 ПКУ).

Отже, незалежно від того, що згідно з умовами договору виконання обов’язку щодо оплати за товари/послуги покладено на іншу особу, податкова накладна складається та реєструється в ЄРПН продавцем на покупця (отримувача) таких товарів/послуг.

Враховуючи викладене та зважаючи на те, що, згідно з умовами проекту договору підряду та іншого договору платник не є отримувачем результатів виконаних робіт, законодавчі підстави для складання підрядником-виконавцем податкової накладної та реєстрації її в ЄРПН на платника відсутні. У цьому випадку підрядник-виконавець зобов’язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН на замовника, який є отримувачем виконаних робіт (покупцем).

При цьому, оскільки замовником не здійснюється оплата підряднику-виконавцю за виконані роботи, законодавчі підстави для віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту за такою податковою накладною у замовника відсутні.

 

Голова

Р.М. Насіров