Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 06.01.2016 № 168/6/99-99-11-02-02-15

опубліковано 15 січня 2016 о 10:06

Про надання податкової консультації

Державна фіскальна служба України розглянула звернення стосовно надання податкової консультації щодо правових норм, якими регулюється розірвання договору про визнання електронних документів (далі – Договір), і повідомляє.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Порядок електронного документообігу між платниками податків та контролюючими органами з приводу подання податкових документів в електронному вигляді із використанням електронного цифрового підпису регламентується Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку, затвердженою наказом ДПА України від 10.04.2008 № 233, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 16.04.2008 за № 320/15011 (далі – Інструкція).

Розділом І Інструкції визначено, що подання податкових документів в електронному вигляді – це  подання податкових документів до органів ДФС у визначеному для документообігу порядку за умови включення платника податків до системи подання податкових документів в електронному вигляді. 

Платник податків здійснює формування та подання податкових документів в електронному вигляді відповідно до законодавства на підставі укладеного з контролюючим органом Договору.

Порядок складання податкової декларації та подання її до контролюючих органів визначено статтями 48 та 49 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

У разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 Кодексу, контролюючий орган надає платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Складання податкових накладних в електронному вигляді та їх реєстрація у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) передбачені статтею 201 Кодексу та Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246 зі змінами (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Кодексу, якщо надіслані податкові накладні та/або розрахунки коригування сформовано з порушенням вимог, передбачених пунктом 201.1 статті 201 та/або пунктом 192.1 статті 192 Кодексу, протягом операційного дня продавцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді із зазначенням причин.

Перелік причин відмови у прийнятті податкової накладної до реєстрації в ЄРПН визначено пунктом 9 Порядку.

Слід зазначити, що контролюючий орган має право розірвати Договір в односторонньому порядку у випадках, визначених у пункті 4 розділу 6 додатка 1 до Інструкції. Інших підстав для розірвання Договору в односторонньому порядку з боку контролюючих органів не передбачено.

Щодо застосування штрафних санкцій при порушенні термінів подання податкових документів.

Застосування штрафних санкцій у разі неподання або несвоєчасного подання платником податків податкової звітності передбачено статтею 120 Кодексу. За порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН, визначених у статті 201 Кодексу, встановлені штрафні санкції, розмір яких зазначено у підпункті 120¹.1 статті 120¹ Кодексу.

Водночас повідомляємо, що відповідно до пункту 35 підрозділу 2  розділу ХХ Кодексу при порушенні термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, складених до 1 жовтня 2015 року, не застосовуються штрафні санкції, визначені пунктом 1201.1. статті 1201 розділу ІІ Кодексу.

  

В.о. Голови                                                                                      С.В. Білан