Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 28.12.2015 № 27879/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 04 січня 2016 о 16:01

Про розгляд листа

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо порядку формування податкового кредиту отримувачем послуг, що постачаються нерезидентом, місце постачання яких розташоване на митній території України, на підставі податкової накладної, несвоєчасно зареєстрованої у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), а також щодо застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію такої податкової накладної та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс),  повідомляє.

Правила оподаткування ПДВ в разі постачання особою-нерезидентом, яку не зареєстровано як платника податку, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, особі, яку зареєстровано як платника податку, визначено статтею 208 Кодексу.

Пунктом 208.2 статті 208 Кодексу встановлено, що отримувач послуг, які постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з пунктом 190.2 статті 190 Кодексу.

При цьому отримувач послуг - платник податку у порядку, визначеному статтею 201 Кодексу, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту у встановленому порядку. Така податкова накладна підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН отримувачем таких послуг.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання (пункт 201.10 статті 201 Кодексу).

Відповідно до пункту 198.2 статті 198 Кодексу датою віднесення сум податку до податкового кредиту для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України є дата складення платником податкової накладної за такими операціями, за умови своєчасної реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН

Згідно з пунктом 198.6 статті 198 Кодексу суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

         Таким чином, сума ПДВ, зазначена у податковій накладній, складеній отримувачем послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, і зареєстрованій в ЄРПН з порушенням встановленого пунктом 201.10 статті 201 Кодексу 15-денного терміну, включається до складу податкового кредиту отримувача таких послуг у податковій звітності з ПДВ за той звітний (податковий) період, в якому податкову накладну зареєстровано в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення такої податкової накладної.

         Водночас статтею 1201 Кодексу встановлено відповідальність за порушення термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних.

         Оскільки податкова накладна, складена за операцією з постачання нерезидентом України послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, отримувачем таких послуг, є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту цим же отримувачем послуг (тобто така податкова накладна не підлягає наданню покупцю - платнику податку на додану вартість), то норми статті 1201 Кодексу при порушенні терміну реєстрації в ЄРПН такої податкової накладної не застосовуються.

  

Голова

Р.М. Насіров