Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 28.12.2015 № 27878/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 04 січня 2016 о 16:00

Про розгляд листа

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо порядку складання постачальниками електроенергії податкових накладних за операціями з отримання плати за перетікання реактивної енергії та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс),  повідомляє.

Підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу визначено, що електрична та теплова енергія, газ, пар, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване з метою застосування терміна "постачання товарів" вважаються товаром.

Згідно з пунктом 5.3 статті 5 розділу І Кодексу терміни, що застосовуються у цьому Кодексі і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Відповідно до розділу I "Загальні положення" Правил користування електричною енергією,  затверджених постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики в Україні від 31 липня 1996 року № 28 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 02.08.1996 за № 417/1442) (далі – Правила № 28), електрична енергія (активна) – енергоносій, який виступає на ринку як товар, що відрізняється від інших товарів особливими споживчими якостями та фізико-технічними характеристиками (одночасність виробництва та споживання, неможливість складування, повернення, переадресування), які визначають необхідність регулювання та регламентації використання цього товару.

Електрична енергія (реактивна) – технологічно шкідлива циркуляція електричної енергії між джерелами електропостачання та приймачами змінного електричного струму, викликана електромагнітною незбалансованістю електроустановок.

Плата за перетікання реактивної електроенергії – плата за послуги, які електропередавальна організація або власник технологічних електричних мереж змушені надавати споживачу, якщо він експлуатує електромагнітно незбалансовані електроустановки.

Таким чином, Правилами № 28 розділено поняття електроенергії (активної) та плати за перетікання реактивної електроенергії, визначаючи останню платою за послуги, а не за поставлений товар.

Отже, з метою оподаткування податком на додану вартість   операція  з  постачання електроенергії (активної) є операцією з постачання товару, а плата за перетікання реактивної електроенергії є  платою за послуги.

Порядок заповнення податкової накладної у разі постачання послуг роз’яснено листом ДФС від 28.01.2015  № 2394/7/99-99-19-03-02-17, який надіслано головним управлінням ДФС в областях, м. Києві, Міжрегіональному головному управлінню ДФС – Центральному офісу з обслуговування великих платників для використання в роботі та проведення роз’яснювальної роботи серед платників податків, а також розміщено на офіційному порталі ДФС.

Зокрема, у листі зазначено, що у разі якщо вартість послуги визначається із застосуванням одиниць обліку, які відображаються у первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, то у графах 5.1 та 5.2  податкової накладної зазначаються одиниці виміру (умовне позначення і код) згідно з КСПОВО.

У разі якщо послуга, що надається, не має одиниці обліку, у графі 5.1 зазначається "послуга", а графа 5.2 не заповнюється.

Отже, якщо постачальник електроенергії отримує від покупця плату за перетікання реактивної електроенергії, то зважаючи на те, що плата за перетікання реактивної електроенергії визначається у гривнях та не має окремої одиниці обліку, при заповненні податкової накладної за такою операцією у графі 5.1 зазначається "послуга", а графа 5.2 не заповнюється.

         При цьому, оскільки плата за перетікання реактивної електроенергії  є платою за послуги та відповідно не є  підакцизним товаром, графа 4 "Код товару згідно з УКТ ЗЕД"  податкової накладної у разі постачання такої послуги не заповнюється.

 

 Голова

Р.М. Насіров