Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 28.12.2015 № 27876/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 04 січня 2016 о 15:59

Про розгляд листа

 Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо нарахування та сплати податку на додану вартість у магазині безмитної торгівлі при наданні маркетингових послуг нерезиденту на безмитній території та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Згідно з пунктом 185.1 статті 185 Кодексу об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.

Відповідно до пункту 186.4 статті 186 Кодексу місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2 і 186.3 статті 186 Кодексу.

Зважаючи на те, що маркетингові послуги не включено до переліків послуг, визначених пунктами 186.2 та 186.3 статті 186 Кодексу, місце постачання таких послуг визначається за місцем реєстрації постачальника.

Отже, при наданні маркетингових послуг резидентом - платником ПДВ нерезиденту місцем постачання таких послуг є митна територія України, незалежно від того, що послуги надаються в магазині безмитної торгівлі.

Щодо складання податкової накладної при наданні резидентом платником ПДВ нерезиденту зазначених вище послуг слід зазначити таке.

Відповідно до пункту 201.4 статті 201 Кодексу податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов'язань продавця.

Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання послуг згідно з пунктом 187.1 статті 187 Кодексу вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

У податковій накладній, яка складається при наданні маркетингових послуг резидентом - платником ПДВ нерезиденту, у верхній лівій частині робиться відповідна помітка „X” та зазначається тип причини 02 - „Постачання неплатнику податку” (пункт 9 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957). Така податкова накладна реєструється в Єдиному реєстрі податкових накладних та не видається отримувачу послуг (нерезиденту).

  

Голова                                                                                                 Р.М. Насіров