Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 13.10.2015 №21707/6/99-99-19-03-03-15

, опубліковано 22 жовтня 2015 о 17:19

Про розгляд листа

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист від 14.09.2015 № 54/09 щодо оподаткування акцизним податком та податком на додану вартість лікарських засобів «Етил, розчин 96%», «Етил, 70%», «Спирт етиловий 96%», «Спирт етиловий 70%» і повідомляє таке.

Щодо оподаткування акцизним податком

Порядок виробництва та обігу спирту етилового регулюється Законом України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі – Закон №481).

Так, відповідно до статті 2 Закону № 481 виробництво спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу) може здійснюватися лише на державних підприємствах за наявності у них відповідної ліцензії.

Статтею 14 Закону № 481 передбачено, що імпорт, експорт або оптова торгівля, зокрема спиртом етиловим, здійснюються за наявності ліцензій лише державними підприємствами (організаціями), спеціально уповноваженими на це Кабінетом Міністрів України, крім оптової торгівлі спиртом етиловим на медичні та ветеринарні цілі, яка може здійснюватися за наявності ліцензії закладами охорони здоров’я та суб’єктами господарювання (організаціями) зооветеринарного постачання незалежно від форм власності. Кабінет Міністрів України веде реєстр зазначених закладів охорони здоров’я та суб’єктів господарювання зооветеринарного постачання.

Спирт етиловий, який використовується як лікарський засіб, та спиртові або водно-спиртові настої реалізуються вроздріб тільки через аптеки у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів, крім таких лікарських засобів, як бальзами.

Органом ліцензування виробництва лікарських засобів, їх оптової та роздрібної торгівлі відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від     05 серпня 2015 року № 609 «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» визначено Державну службу з лікарських засобів і контролю за наркотиками.

Отже, оптова торгівля спиртом етиловим у вигляді лікарського засобу у флаконах з медичного скла об'ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів може здійснюватись суб’єктами господарювання за наявності ліцензії на оптову торгівлю лікарськими засобами.

Статтею 215 розділу VI Податкового кодексу України (далі – Кодекс) встановлено виключний перелік підакцизних товарів, до яких, зокрема, відносяться спирт етиловий та інші спиртові дистиляти за кодами 2207 і 2208 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТЗЕД).

Лікарський засіб у вигляді розчину, активною речовиною якого є спирт етиловий, у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів (крім таких лікарських засобів, як бальзами) не є підакцизним товаром.

Щодо оподаткування податком на додану вартість

Згідно з підпунктом «в» пункту 193.1 статті 193 Кодексу до операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, застосовується ставка податку на додану вартість у розмірі 7 відсотків.

Отже, для застосування ставки податку на додану вартість у розмірі 7 відсотків до операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів такі лікарські засоби мають бути:

дозволені для виробництва і застосування в Україні;

внесені до Державного реєстру лікарських засобів.

У разі якщо при здійсненні операцій з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів не дотримано хоча б однієї із зазначених умов, тобто такі лікарські засоби не дозволені для виробництва і застосування в Україні та/або їх не внесено до Державного реєстру лікарських засобів, операції з постачання таких лікарських засобів та їх ввезення на митну територію України оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.