Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 13.10.2015 №21629/6/99-99-15-03-01-15

опубліковано 22 жовтня 2015 о 15:51

Про розгляд запитів

           

Державна фіскальна служба України розглянула запити щодо застосування спрощеної системи оподаткування та повідомляє.

Щодо надання в суборенду нерухомого майна юридичними особами – платниками єдиного податку.

Відповідно до пункту 4 Положення (стандарту) бухгалтерського  обліку 14 „Оренда”, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.07.2000 №181, суборендою є угода про передачу орендарем орендованого ним об'єкта в оренду третій особі.

Пунктом 291.5 статті 291 Податкового кодексу України (далі − ПКУ) визначений перелік видів діяльності, якими не можуть займатися платники єдиного податку.

Юридичні особи, які надають в суборенду нерухоме майно, мають право бути платниками єдиного податку, якщо ними виконуються інші умови застосування спрощеної системи оподаткування.

Щодо здійснення постачання електроенергії юридичними особами – платниками єдиного податку.

Згідно зі статтею 11 Закону України від 16 жовтня 1997 року №575/97-ВР „Про електроенергетику” (далі – Закон №575) державне регулювання діяльності в електроенергетиці провадиться шляхом формування тарифної політики відповідно до законодавства, надання ліцензій на здійснення окремих видів діяльності в електроенергетиці, здійснення контролю за діяльністю суб'єктів електроенергетики та інших учасників ринку електричної енергії та встановлення відповідальності за порушення умов і правил здійснення ними діяльності в електроенергетиці та на ринку електричної енергії.

Органом державного регулювання діяльності в електроенергетиці є національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Питання щодо необхідності отримання ліцензії на здійснення окремих видів діяльності в електроенергетиці не належить до компетенції Державної фіскальної служби України.

Відповідно до абзацу третього підпункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

При цьому, підпунктом 14.1.145 пункту 14.1 статті 14 ПКУ визначено, що підакцизні товари (продукція) – це товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.

До підакцизних товарів належить, зокрема, електрична енергія (пункт 215.1 стаття 215 ПКУ).

Водночас слід зауважити, що кожен конкретний випадок виникнення  податкових взаємовідносин потребує більш детального аналізу документів. Для отримання більш детальної відповіді платник податків може звернутися безпосередньо до державної податкової інспекції за місцем реєстрації суб'єкта господарювання з одночасним наданням копій первинних документів та відповідних договорів.

Щодо здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників єдиного податку.

 Згідно з підпунктом 298.2.3 пункту 298.2 статті 298 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів,  зокрема, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Роз᾿яснення із зазначеного питання розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України в рубриці „Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс” категорії 108 „Єдиний податок для юридичних осіб – суб’єктів господарювання (спрощена система оподаткування)” підкатегорії 108.01 „третя група”.

Крім цього, у зазначеній рубриці міститься роз᾿яснення щодо необхідності юридичним особам ‒ платникам єдиного податку третьої групи подавати заяву для внесення відомостей про види діяльності до реєстру платників єдиного податку з 01.01.2015.