Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 06.10.2015 №21152/6/99-99-19-03-02-15

, опубліковано 13 жовтня 2015 о 10:52

Про розгляд листа

 Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання медичних виробів у зв’язку із введенням у дію Технічного регламенту щодо медичних виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 жовтня 2013 року № 753 (далі – Технічний регламент), яке надіслано листом Міністерства фінансів України від… №…, та повідомляє.

  Згідно з підпунктом «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, застосовується ставка податку на додану вартість у розмірі 7 відсотків.

При цьому необхідною умовою для застосування ставки податку на додану вартість 7 відс. при здійсненні платниками податку на додану вартість операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів є наявність таких виробів у переліку, який затверджується Кабінетом Міністрів України.

На сьогодні перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відс., затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2014 року № 410 (далі – Перелік).

Перелік містить інформацію щодо найменування медичних виробів та коди згідно з УКТ ЗЕД, за якими класифікуються такі медичні вироби, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків.

Таким чином, операції платників податку з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів, які класифікуються за відповідними кодами товарних позицій згідно з УКТ ЗЕД та включені до Переліку, підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків. При цьому застосування ставки податку на додану вартість при здійсненні таких операцій безпосередньо залежить від того включений медичний виріб до Переліку чи ні.

Операції платників податку з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів, які не включено до Переліку, оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Водночас повідомляємо, що введення у дію Технічного регламенту не вплинуло на порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів, зокрема на застосування ставок податку на додану вартість.

  

Голова                                                                                                 Р.М. Насіров