Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 06.12.2016 №13096/Щ/99-99-13-01-02-14

опубліковано 03 січня 2017 о 17:24

Про розгляд звернення

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула Ваше звернення щодо питань реєстрації платником ПДВ та сплати ПДВ і повідомляє таке.

Пунктом 182.1 ст. 182 Кодексу передбачено, що якщо особа, яка провадить оподатковувані операції і відповідно до п. 181.1 ст. 181 Кодексу не є платником податку на додану вартість у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій є меншими від встановленої ст. 181 Кодексу суми (1 млн. грн.), вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

Відповідно до п. 183.3 ст. 183 Кодексу у разі добровільної реєстрації особи як платника податку на додану вартість реєстраційна заява подається згідно з п. 183.7 ст. 183 Кодексу не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

Також відповідно до п. 183.5 ст. 183 Кодексу особи у разі добровільної реєстрації можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку на додану вартість, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на виписку податкових накладних.

Заява про реєстрацію особи як платника податку подається особисто такою фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи - платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень) до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи.

Платники податку, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати реєстраційну заяву засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

У реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника податку (п. 183.7 ст. 183 Кодексу).

Форма заяви про реєстрацію платників податку на додану вартість, порядок її подання, а також порядок реєстрації платників податку на додану вартість затверджені наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130 „Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість”.

Щодо сплати податку на додану вартість

Порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або відшкодуванню з Державного бюджету України (бюджетному відшкодуванню), та строки проведення розрахунків встановлено ст. 200 Кодексу.

Відповідно до п. 200.1 ст. 200 Кодексу сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

При позитивному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ст. 200 Кодексу, така сума підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені розділом V (п. 200.2 ст. 200 Кодексу).

Відповідно до п. 203.2 ст. 203 Кодексу сума податкового зобов'язання з ПДВ, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. 203.1 ст.203 Кодексу для подання податкової декларації.

Також повідомляємо, що відповідно до порядку визначення доходів та їх складу для платників єдиного податку першої - третьої груп, встановленого ст. 292 Кодексу, до складу доходу не включаються, зокрема суми податку на додану вартість (п. 292.11 ст. 292 Кодексу).