Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 29.03.2016 № 3214/К/99-99-22-04-02-14

опубліковано 05 квітня 2016 о 17:25

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України розглянула в межах компетенції надіслане листом Міністерства фінансів України від …… Ваше звернення від …. щодо надання роз'яснень і повідомляє таке.

Згідно з Положенням про Державну фіскальну службу України, затвердженим  постановою   Кабінету   Міністрів   України  від   21   травня   2014 року № 236, Державна фіскальна служба України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує, зокрема, державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, надає консультації відповідно до Податкового та Митного кодексів України, а також здійснює розгляд звернень громадян та юридичних осіб з питань, пов’язаних з діяльністю ДФС.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень (пункт 52.5 статті 52 Податкового Кодексу України (далі − Кодекс)).

Податкова консультація − допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (п.п. 14.1.172 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Враховуючи викладене, роз'яснення щодо відображення в бухгалтерському обліку нарахування ПДВ при експорті продукції, використання довіреностей при здійсненні  операцій з імпорту та експорту, контролю за дотриманням норм законодавства з регулювання обігу готівки в іноземній валюті, проведення інвентаризації (запитання 1-4), а також одержання та облік довгострокових векселів в іноземній валюті (запитання 6) не належать до компетенції ДФС.

Щодо запитання 5 листа від ….. про нарахування податку на додану вартість на відсотки за векселем при здійсненні операцій з імпорту та експорту, слід зазначити таке.

Згідно зі ст. 4 Закону України від 05 квітня 2001 року № 2374-III «Про обіг векселів в Україні» із змінами та доповненнями видавати переказні і прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги, за виключенням фінансових банківських векселів, векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та фінансових казначейських векселів.

Умова щодо проведення розрахунків із застосуванням векселів обов'язково відображається у відповідному договорі, який укладається в письмовій формі.

Щодо оподаткування податком на додану вартість інформуємо, що об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з ввезення товарів на митну територію та вивезення товарів за межі митної території України (п.п. «в» та «г» п. 185.1 ст. 185 Кодексу).

Відповідно до п. 188.1 ст. 188 Кодексу база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), за винятком:

товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню;

газу, який постачається для потреб населення.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.

У випадках, передбачених статтею 189 цього Кодексу, база оподаткування визначається з урахуванням положень статті 189 цього Кодексу.

Визначення бази оподаткування ПДВ для товарів, які ввозяться на митну територію України, здійснюється у порядку, передбаченому ст. 190 Кодексу. Так, базою оподаткування ПДВ для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

 
 

Голова                                                                                                       Р.М. Насіров