Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 29.04.2016 №4528/Г/99-99-13-01-03-14

опубліковано 06 травня 2016 о 17:22

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула Ваше звернення від     (вх. ДФС № від) щодо розрахунку сум податків і зборів із загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та повідомляє таке.

На Ваше попереднє звернення від (вх. ДФС № від) щодо порядку оподаткування анульованої (прощеної) банком суми боргу фізичної особи відповідь надано листом ДФС від 01.04.2016 № 3323/Г/99-99-17-02-03-14 (копія додається).

Податкова декларація, розрахунок (далі – податкова декларація) – документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку (п. 46.1 ст. 46 Кодексу).

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 Кодексу, платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Кодексом. Така сума грошового зобов'язання вважається узгодженою.

Якщо згідно з нормами розділу IV Кодексу окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов'язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу податку та подати річну декларацію з цього податку (п.п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).

Слід зазначити, що особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів інших, ніж заробітна плата, є зокрема, платник податку – для доходів, джерело виплати яких належить особам, звільненим від обов'язків нарахування, утримання або сплати (перерахування) податку до бюджету (п.п. «а» п. 171.2 ст. 171 Кодексу).

 

Перший заступник Голови                                                                        С.В. Білан