Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 04.03.2016 № 2017/С/99-99-19-02-02-14

опубліковано 12 березня 2016 о 11:33

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо оформлення первинних документів та, керуючись ст.52 Податкового кодексу України, повідомляє.

Правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначені Законом Україні від 5 липня 2012 року № 5076-VI„Про адвокатуру та адвокатську діяльність” (далі – Закон).

         Під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема, звертатися з адвокатськими запитами, у тому числі щодо отримання копій документів, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ, організацій, громадських об'єднань, а також до фізичних осіб (за згодою таких фізичних осіб) (п. 1 ст. 20 Закону).

         Податковий кодекс України (далі – Кодекс) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (ст. 1 Кодексу).

         Підпунктом 17.1.9 п. 17.1 ст. 17 Кодексу  визначено, що платник податків має право на нерозголошення контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов'язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами.

         Згідно з п. 63.12 ст. 63 Кодексу інформація, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв'язку з обліком платників податків, вноситься до інформаційних баз даних і використовується з урахуванням обмежень, передбачених для податкової інформації з обмеженим доступом.

         Відповідно до п. 74.2 ст. 74 Кодексу зібрана податкова інформація та результати її опрацювання використовуються для виконання покладених на контролюючі органи функцій та завдань.

         Зауважуємо, що ст. 38 Господарського процесуального кодексу визначено, сторона або прокурор у разі неможливості самостійно подати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

         Таким чином, запитувана інформація про третю особу може бути надана у разі надходження відповідної ухвали суду.