Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 16.01.2016 № 402/П/99-99-19-03-02-14

опубліковано 25 січня 2016 о 14:49

Про розгляд звернення

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку оподаткування податком на додану вартість коштів, отриманих виконавцем земельних торгів з продажу права оренди на земельну ділянку від організатора  як винагороди за послуги із проведення таких торгів, та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Порядок проведення земельних торгів регулюється статтею 135 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ).

Відповідно до частини п’ятої статті 135 ЗКУ земельні торги проводяться відповідно до договору між організатором земельних торгів та виконавцем земельних торгів за рахунок коштів, що сплачуються організатором як винагорода виконавцю, та реєстраційних внесків учасників торгів.

Згідно із частиною шостою статті 135 ЗКУ винагорода виконавцю земельних торгів, яку встановлює організатор земельних торгів, складається з видатків на організацію та проведення земельних торгів і прибутку виконавця.

Винагорода виконавця земельних торгів встановлюється у розмірі 5 відсотків ціни, за якою здійснюється купівля-продаж земельної ділянки, або 50 відсотків річної плати за користування земельною ділянкою (у разі продажу прав на земельну ділянку (оренди, суперфіцію, емфітевзису), але не більш як 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожний лот.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні (у тому числі порядок їх нарахування і сплати до бюджету), регулюються виключно ПКУ  (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Зокрема, податок на додану вартість – це непрямий податок, який нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V ПКУ (підпункт 14.1.178 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ).

Згідно з підпунктами «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 розділу V ПКУ).

Відповідно до пункту 188.1 статті розділу V 188 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Статтею 194 ПКУ визначено, що операції, зазначені у статті 185 розділу V ПКУ, крім операцій, що не є об'єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нульова ставка та 7 відс., оподатковуються за ставкою 20 відсотків. При цьому податок на додану вартість становить 20 відс., 0 відс. та 7 відс. бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

Таким чином, надані виконавцем платником податку на додану вартість  послуги із проведення земельних торгів з продажу права оренди на земельну ділянку є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються за ставкою 20 відсотків.

 

Голова

Р.М. Насіров