Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 31.12.2015 № 12366/М/99-99-17-03-03-14

опубліковано 07 січня 2016 о 16:05

Державна фіскальна служба України розглянула звернення ….. щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб у 2014 році грошового забезпечення військовослужбовців, у тому числі працівників податкової міліції, виплати рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян та оформлення довідки про додаткові види грошового забезпечення і в межах компетенції повідомляє таке.

Статтею 9 Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” (далі – Закон № 2011) визначено, що держава гарантує військовослужбовцям, зокрема, грошове забезпечення, яке виплачується у розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Порядок виплати грошового забезпечення визначається Міністром оборони України, керівниками центральних органів виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні утворені відповідно до законів України військові формування та правоохоронні органи, керівниками розвідувальних органів України.

Діяльність податкової міліції регулюється розділом XVIII 2 Кодексу, п. 353.1 ст. 353 якого визначено, що особи начальницького і рядового складу податкової міліції проходять службу у порядку, встановленому законодавством для осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ.

Форми та розмір матеріального забезпечення осіб начальницького і рядового складу податкової міліції, включаючи грошове утримання, встановлюються Кабінетом Міністрів України (п. 351.1 ст. 357 Кодексу).

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2007 року № 1294 „Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу” передбачено, що виплата грошового забезпечення військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу здійснюється в порядку, що затверджується Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством інфраструктури, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Службою безпеки, Адміністрацією Державної прикордонної служби, Управлінням державної охорони, Службою зовнішньої розвідки, Державною пенітенціарною службою, Адміністрацією Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб визначено розділом ІV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), в якому не передбачалось у 2014 році звільнення від оподаткування податком на доходів фізичних осіб грошового забезпечення, одержаного військовослужбовцями у зв'язку з виконанням обов'язків несення служби, крім  грошового або майнового утримання чи забезпечення військовослужбовців строкової служби (у тому числі осіб, що проходять альтернативну службу), передбачених законом, які виплачуються з бюджету чи бюджетною установою     (п.п. 165.1.10 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

Згідно з п.п.14.1.54 п.14.1 ст.14 Кодексу дохід з джерелом походження з України – це будь-який дохід, отриманий, зокрема, резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включалися інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу (п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Податковий агент, який нараховував (виплачував, надавав) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену ст. 167 Кодексу (п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).

Водночас, згідно з п. 168.5 ст. 168 Кодексу суми податку на доходи фізичних осіб, що утримувалися з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв'язку з виконанням обов'язків несення служби, спрямовувалися виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 січня 2004 року № 44 затверджено Порядок виплати щомісячної грошової компенсації сум податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу (далі – Порядок).

Порядок у редакції до внесення змін постановою Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 року № 952 визначав умови та механізм щомісячної грошової компенсації сум податку на доходи фізичних осіб, що утримувалися із грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу (в тому числі відрядженими до органів виконавчої влади та інших цивільних установ) у зв'язку з виконанням ними обов'язків під час проходження служби.

Грошова компенсація виплачувалася громадянам України, які відповідно до законодавства мали статус військовослужбовця або були особами рядового і начальницького складу Держспецзв'язку, Державної кримінально-виконавчої служби, ДСНС, податкової міліції (п. 2 Порядку).

Відповідно до пунктів 4 і 5 Порядку виплата грошової компенсації військовослужбовцям та особам рядового і начальницького складу здійснювалася одночасно з виплатою їм грошового забезпечення. Грошова компенсація виплачувалася за місцем одержання грошового забезпечення у розмірі суми податку на доходи фізичних осіб, утриманого з грошового забезпечення.

З огляду на викладене, суми грошового забезпечення військовослужбовців (крім сум грошового забезпечення військовослужбовців, визначених п.п. 165.1.10 п. 165.1 ст. 165 Кодексу), у т.ч. грошове забезпечення осіб рядового і начальницького складу податкової міліції, у 2014 році включалися до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно з п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу як інші доходи та оподатковувалися на загальних підставах з одночасною виплатою грошової компенсації у розмірі суми податку на доходи фізичних осіб, утриманого з грошового забезпечення.

Крім цього, призначення і виплата пенсій особам, які мають право на пенсійне забезпечення відповідно до Закону України від 09 квітня 1992 року № 2262-XII „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (далі – Закон № 2262), зазначеним у ст. 1 2 Закону № 2262, здійснюються органами Пенсійного фонду України (ст. 10 Закону № 2262).

Постановою правління Пенсійного фонду від 30 січня 2007 року № 3-1 затверджено Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій згідно із Законом № 2262, відповідно до якого заяви про призначення пенсії за вислугу років та по інвалідності особам, звільненим зі служби, які мають право на пенсію згідно із Законом № 2262, подаються цими особами до головних управлінь Пенсійного фонду України в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі – органи, що призначають пенсії) через уповноважені структурні підрозділи, зокрема,  Міністерства оборони України, Державної податкової служби України (далі – міністерства та інші органи). Міністерства та інші органи, їх територіальні підрозділи в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі визначають уповноважені структурні підрозділи, на які за їх рішенням покладаються функції підготовки та подання до органів, що призначають пенсії, необхідних для призначення пенсії документів (далі – уповноважені структурні підрозділи).

До переліку документів, які необхідні для призначення пенсії, включено, зокрема, довідку про додаткові види грошового забезпечення, які заявник отримував протягом останніх 24 місяців поспіль перед місяцем звільнення з військової служби.

Отже, з питання оформлення довідки про додаткові види грошового забезпечення для призначення пенсії пропонуємо Вам звернутись до уповноваженого структурного підрозділу, на який покладено функції підготовки та подання документів до органів, що призначають пенсії.

 З повагою

 

Голова                                                                                                      Р.М. Насіров