Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 06.07.2012 №12288/6/15-1415 "Про розгляд листа"

опубліковано 26 грудня 2012 о 10:27

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

06.07.2012 №12288/6/15-1415

Про розгляд листа

Державна податкова служба України розглянула лист <…….> стосовно  включення до складу витрат відсотків, нарахованих за укладеним договором позики і повідомляє.
Відповідно до п.1 ст.1 Закону України від 12.07. 01 № 2664-III «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі- Закон №2664)  фінансова установа - юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг, а також інші послуги (операції), пов'язані з наданням фінансових послуг, у випадках, прямо визначених законом, та внесена до відповідного реєстру в установленому законом порядку. До фінансових установ належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг, а у випадках, прямо визначених законом, - інші послуги (операції), пов'язані з наданням фінансових послуг.
Фінансовими вважаються такі послуги: надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту (п.6 ч.1 ст.4 Закону №2664).
Відповідно до ст.1 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.96 №448/96-ВР (далі-Закон №448) професійні учасники ринку цінних паперів - особи, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів.
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку у встановленому нею порядку видає ліцензії на такі види професійної діяльності на ринку цінних паперів:  діяльність з управління активами - професійна діяльність учасника фондового ринку - компанії з управління активами, що провадиться нею за винагороду від власного імені або на підставі відповідного договору про управління активами, які належать інституційним інвесторам на праві власності (п.5 ст.4 Закону №448).
Відповідно до ст.29 Закону України «Про інститути спільного інвестування» (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)  (далі- Закон) управління активами ІСІ здійснює компанія з управління активами. Компанією з управління активами є господарське товариство у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю, що створюється відповідно до законодавства України.
Компанія з управління активами може одночасно здійснювати управління активами кількох ІСІ.
 Згідно ст.4 Закону недиверсифікований ІСІ закритого типу, який здійснює виключно приватне (закрите) розміщення цінних паперів ІСІ серед юридичних осіб та фізичних осіб і активи якого можуть включати цінні папери, емітовані пов'язаними особами компанії з управління активами такого фонду, є венчурним фондом.
Інститут спільного інвестування (далі - ІСІ) - корпоративний інвестиційний фонд або пайовий інвестиційний фонд (п.7 ст.3 Закону).
Компанія з управління активами венчурного фонду бере участь в управлінні діяльністю емітента, корпоративні права якого перебувають в активах фонду, активами якого ця компанія управляє (ст.29 Закону).
Обмеження діяльності компанії з управління активами з надання позики за рахунок активів ІСІ, не поширюються на діяльність компанії з управління активами венчурного фонду (ст.30 Закону).
До складу активів венчурного фонду можуть входити боргові зобов'язання. Такі зобов'язання можуть бути оформлені векселями, заставними, договорами позики та в інший спосіб, не заборонений законодавством України. Активи венчурного фонду можуть повністю складатися з нерухомості, корпоративних прав та цінних паперів, що не допущені до торгів на фондовій біржі, або з цінних паперів, які не отримали рейтингової оцінки відповідно до закону. Позики за рахунок коштів венчурного фонду можуть надаватися тільки юридичним особам, учасником яких є такий венчурний фонд (п.5 ст.34 Закону).
Відповідно до п.п.14.1.267 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі-Кодекс) позика - грошові кошти, що надаються резидентами, які є фінансовими установами, або нерезидентами, крім нерезидентів, які мають офшорний статус, позичальнику на визначений строк із зобов'язанням їх повернення та сплатою процентів за користування сумою позики.
Фінансовий кредит - кошти, що надаються банком-резидентом або нерезидентом, що кваліфікується як банківська установа згідно із законодавством країни перебування нерезидента, або резидентами і нерезидентами, які мають згідно з відповідним законодавством статус небанківських фінансових установ, а також іноземною державою або його офіційними агентствами, міжнародними фінансовими організаціями та іншими кредиторами - нерезидентами юридичній чи фізичній особі на визначений строк для цільового використання та під процент (п.п. 14.1.258 п.14.1 ст.14 Кодексу).
Витрати, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, складаються із інших витрат, визначених згідно з пунктом 138.5, підпунктами 138.10.5, 138.10.6 пункту 138.10, пунктами 138.11, 138.12 цієї статті, пунктом 140.1 статті 140 і статтею 141 Кодексу (п.138.1 ст.138 Кодексу).
До складу інших витрат включаються фінансові витрати, до яких належать витрати на нарахування процентів (за користування кредитами та позиками, за випущеними облігаціями та фінансовою орендою) та інші витрати підприємства в межах норм, встановлених цим Кодексом, пов'язані із запозиченнями (крім фінансових витрат, які включені до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку) (п.п.138.10.5 п.138.10 ст.138 Кодексу).
Виходячи з вищевикладеного, проценти, сплачені (нараховані) позичальником за укладеним договором позики з компанією з управління активами на користь венчурного  інвестиційного фонду, активами якого вона управляє, відносяться позичальником до фінансових витрат та включаються складу інших витрат.
Разом з тим, витрати платника податку, понесені у вигляді сплати процентів за депозитами, кредитами (операціями фінансового лізингу), позиками, іншими цивільно-правовими договорами із пов'язаними з платником податку особами, визначаються відповідно до ставок, визначених у договорі, але не вищих за звичайну процентну ставку за депозит, кредит (позику) на дату укладення відповідних договорів (п.п. 153.2.4 п.153.2 ст.153 Кодексу).


Заступник Голови                                                         А.П. Ігнатов