Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про базове відстеження результативності регуляторного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 341 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних»

опубліковано 21 червня 2017 о 12:14

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 341 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних» (далі – Постанова).

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України.

3. Цілі прийняття акта

Основною ціллю розробки Постанови є приведення Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних у відповідність до вимог, визначених у статтях 14, 421, 2001, 201 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), у зв’язку з прийняттям Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

4. Строк виконання заходів із відстеження

Травень 2017 року.

5. Тип відстеження

Базове відстеження.

6. Методичні рекомендації результатів відстеження

Для одержання результатів базового відстеження застосовувались статистичні дані.

7. Дані, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Для відстеження результативності регуляторного акта використовувались дані з Єдиного реєстру податкових накладних (далі – ЄРПН). 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності акта є кількість зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (далі – ПН) та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних (далі – РК) від суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія акта.

Станом на 01.06.2017 кількість платників, які здійснили реєстрацію ПН та РК в ЄРПН, становить 189 148.

З 01.04.2017 згідно з пунктом 74.2 статті 74 Кодексу запроваджено систему автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН.

Період з 01.04.2017 до 01.07.2017 є перехідним періодом (тестовий режим), протягом якого процедура, визначена пунктом 201.16 статті 201 Кодексу, здійснюється без фактичного зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН.

За результатами аналізу у період з 01.04.2017 по 31.05.2017 в ЄРПН зареєстровано 35 928 096 ПН та РК, з них 609 066  зареєстровано з попередженням щодо відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків.

Рівень поінформованості платників податку на додану вартість щодо основних положень акта є високим – регуляторний акт розміщено для оприлюднення на офіційному веб-порталі  Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua).

Наведені показники слугуватимуть джерелом порівняльних даних для аналізу результативності цього акта під час проведення подальших повторного та періодичних відстежень. 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення поставлених цілей 

Видання Постанови відповідає реалізації державної політики у сфері запровадження системи електронного адміністрування ПДВ.

Оскільки ведення ЄРПН є однією із складових системи електронного адміністрування ПДВ, прийняття регуляторного акта опосередковано впливає на розмір надходжень ПДВ до державного та місцевого бюджетів і державних фондів.

За результатами відстеження встановлено стале досягнення регуляторним актом цілей при його прийнятті.

 

В.о. Голови Державної

фіскальної служби України                                                            М.В. Продан