Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України від 05.07.2004 № 374 „Про затвердження Типового положення про комісію з питань утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 12.07.2004 за № 869/9468

опубліковано 29 квітня 2015 о 10:16

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ Державної податкової адміністрації України від 05.07.2004 № 374 „Про затвердження Типового положення про комісію з питань утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (далі – наказ).

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів).

3. Цілі прийняття акта

Наказ розроблено відповідно до пункту 4 Порядку утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2004 року № 508, яким затверджується Типове положення про комісію з питань утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Комісія є колегіальним органом, який розглядає питання щодо утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Рішення про утворення комісії та затвердження її персонального складу приймається місцевими органами виконавчої влади.

Комісія в своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України, нормативно-правовими актами, які регулюють відносини в сфері виробництва та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Основними завданнями комісії є прийняття рішення щодо утилізації або знищення неякісної або небезпечної продукції; участь у проведенні утилізації або знищення продукції; ведення обліку утилізації або знищення неякісної або небезпечної продукції.

Комісія відповідно до покладених на неї завдань приймає рішення про утилізацію або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів; розглядає документи, що є підставою для проведення утилізації або знищення продукції; підписує за наслідками проведення утилізації або знищення продукції акт в особі уповноваженого представника; вирішує спірні питання, які виникають під час проведення утилізації або знищення продукції.

Типове положення про комісію з питань утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів розроблено з метою впорядкування діяльності комісії з питань утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

4. Строк виконання заходів з відстеження

Травень 2015 року.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час періодичного відстеження результативності регуляторного акта використано інформацію, надану територіальними органами ДФС України.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалося шляхом аналізу результативності статистичних показників та оперативної інформації головних управлінь ДФС.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Використовується інформація про вилучену з незаконного обігу підакцизну продукцію станом на 01.04.2015. Відомості про конфісковану продукцію відібрані територіальними органами ДФС із районних рівнів, після чого опрацьовані та зведені на обласному та центральному рівнях.

Так, у результаті вжитих заходів за січень, лютий та березень 2015 року з незаконного обігу вилучено: 480,7 тис. дал лікеро-горілчаних виробів на суму 53,9 млн. грн., спирту 62 тис. дал на суму 37,8 млн. грн., тютюнових виробів на суму 69,8 млн. гривень.

Органами ДФС України застосовано фінансових санкцій на суму 10,2 млн. гривень.

Основним показником результативності акта є посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів шляхом вжиття заходів для недопущення надходження на внутрішній ринок фальсифікованої, неякісної та не облікованої продукції, що становить загрозу здоров’ю і життю громадян.  

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Наказом затверджено Типове положення про комісію з питань утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів, яким визначено порядок діяльності комісії з питань утилізації або знищення неякісних або небезпечних алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Наказ сприяє удосконаленню механізму державного контролю за виробництвом, обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів. 

 

В.о. Голови Державної

фіскальної служби України                                                           М.В. Мокляк