Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності дії спільного наказу ДПА України та Держказначейства України від 03.02.2011 № 68/23 «Про затвердження Порядку формування та надсилання узагальненої інформації про обсяги сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, визначені у висновках»

опубліковано 10 квітня 2015 о 14:17

Звіт

про періодичне відстеження результативності дії спільного наказу ДПА України та Держказначейства України від 03.02.2011 № 68/23 «Про затвердження Порядку формування та надсилання узагальненої інформації про обсяги сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, визначені у висновках»

1. Вид та назва регуляторного акта

Спільний наказ ДПА України та Держказначейства України від 03.02.2011 № 68/23 «Про затвердження Порядку формування та надсилання узагальненої інформації про обсяги сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, визначені у висновках» (далі – наказ № 68/23).

2. Назва виконавця заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України.

3. Цілі прийняття регуляторного акта

Наказом № 68/23 затверджено Порядок, розроблений у зв'язку із прийняттям Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та з метою забезпечення координації дій органів державної податкової служби та державного казначейства у процесі бюджетного відшкодування сум податку на додану вартість, які заявлені до відшкодування платниками податку.

Затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2011  року № 39 «Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість».

Дотримання вимог наказу № 68/23 є обов’язковим при взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість.

4. Строк заходів із відстеження

Заходи із відстеження здійснювалися у січні-березні 2014 року.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Результати періодичного відстеження результативності Наказу № 68/23 отримані шляхом аналізу даних соціологічного опитування працівників регіональних органів Державної фіскальної служби та статистичних даних.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, та способи одержання даних

Періодичне відстеження результативності  Наказу № 68/23 виконано на основі даних, отриманих шляхом соціологічного опитування працівників регіональних органів ДФС, які забезпечують взаємодію органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість, та статистичних даних щодо достатності забезпечення поставлених цілей та соціально-економічних наслідків дії Наказу № 68/23.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Встановлення кількісних та якісних значень показників результативності регуляторного акта у 2014 році виконано на підставі результатів опитування працівників 25 регіональних органів Державної фіскальної служби. Представники всіх 25 органів (100 відс.) позитивно оцінили положення регуляторного акта.

Показником результативності наказу вважається здатність регуляторного акта забезпечити злагодженість дій органів державної податкової служби (ДФС) та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість, враховуючи періодичність таких дій відповідно до поданої податкової звітності. Звітним (податковим) періодом відповідно до статті 202 Кодексу є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених Кодексом, календарний квартал.

Статистичні дані свідчать, що із запровадженням автоматичного відшкодування податку сумлінним платникам більшість сум податку повертається в автоматичному режимі (щомісячно). Зокрема, у 2014 році відшкодовано коштами 43 332,8 млн. грн. податку на додану вартість, у тому числі в автоматичному режимі 23 973,5 млн. грн. (або 55,3 відс.).

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта на ступені досягнення визначених цілей

Редакцію пунктів 200.12 та 200.18 статті 200 Кодексу, відповідно до яких контролюючий орган зобов'язаний подати органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновок із зазначенням суми, що підлягає відшкодуванню з бюджету, у п'ятиденний та триденний відповідно строк після закінчення перевірки, не змінено.

Враховуючи наведене, дія наказу № 68/23, як і пунктів 200.12 та 200.18 статті 200 Кодексу, залишається актуальною.

 

 

В.о. Голови Державної

фіскальної служби України

М.В. Мокляк