Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу ДПА України від 11.01.2011 № 14 „Про затвердження Порядку роботи представників органів державної податкової служби на акцизних складах та податкових постах”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 09.02.2011 за № 160/18898

опубліковано 03 березня 2015 о 12:44

 

Звіт про періодичне відстеження результативності

наказу ДПА України від 11.01.2011 № 14 „Про затвердження Порядку роботи представників органів державної податкової служби на акцизних складах та податкових постах”, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 09.02.2011 за № 160/18898

 

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ Державної податкової адміністрації України від 11.01.2011 № 14 „Про затвердження Порядку роботи представників органів державної податкової служби на акцизних складах та податкових постах”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 09.02.2011 за № 160/18898 (далі – наказ).

2. Виконавець заходів з відстеження

Державна фіскальна служба України (Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів).

3. Цілі прийняття акта

Згідно зі статтею 229 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) на підприємствах, де використовується спирт за нульовою ставкою, встановлюються податкові пости, порядок роботи яких визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику.

Також відповідно до статті 230 Кодексу з метою поліпшення ефективності роботи із запобігання та боротьби з незаконним виробництвом і обігом спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, посилення контролю за повнотою та своєчасністю надходжень до бюджету акцизного податку утворюються акцизні склади.

На акцизних складах та податкових постах постійно працюють представники органів державної податкової служби.

Крім цього, згідно з пунктом 2 Прикінцевих положень Кодексу з 1 січня 2011 року втратив чинність Закон України „Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої”, на виконання якого видано накази ДПА України від 07.06.2006 № 321 „Про посилення державного контролю за цільовим використанням спирту підприємствами, що виробляють продукти органічного синтезу” та від 03.06.2009 № 291 „Про затвердження Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах суб'єктів підприємницької діяльності, що використовують спирт етиловий для виробництва лікарських засобів”.

Для забезпечення приведення відомчих нормативно-правових актів у відповідність до норм Кодексу та встановлення єдиного порядку організації роботи представників органів державної податкової служби видано наказ ДПА України від 11.01.2011 № 14 „Про затвердження Порядку роботи представників органів державної податкової служби на акцизних складах та податкових постах”.

Наказ було підготовлено з метою регулювання відносин, що виникають під час здійснення посадовими особами органів державної податкової служби службових повноважень на акцизних складах та податкових постах.

Наказом затверджено Порядок роботи органів державної податкової служби на акцизних складах та податкових постах та проведення спеціального навчання або інструктажу щодо специфіки контролю за виробництвом та обігом спирту, горілки та лікеро-горілчаних виробів.

Також наказом визнано такими, що втратили чинність, накази             ДПА України від 24.03.2004 № 160 „Про посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, повнотою та своєчасністю надходження до бюджету акцизного збору”, від 14.05.2005 № 178 „Про посилення державного контролю за цільовим використанням спирту підприємствами, що виробляють горілку та лікеро-горілчані вироби, повнотою та своєчасністю надходження до бюджету акцизного збору”, від 07.06.2006 № 321 „Про посилення державного контролю за цільовим використанням спирту підприємствами, що виробляють продукти органічного синтезу”, від 03.06.2009 № 291 „Про затвердження Порядку роботи податкових постів, установлених на підприємствах суб’єктів підприємницької діяльності, що використовують спирт етиловий для виробництва лікарських засобів”.

Видання наказу сприяє ефективній роботі представників державної податкової служби на акцизних складах та податкових постах підприємств, що виробляють спирт, горілку та лікеро-горілчану продукцію, недопущенню незаконного виробництва та обігу спирту і продукції з його вмістом, посиленню контролю за повнотою та своєчасністю надходження акцизного податку до бюджету.

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 11.01.2012 по 10.02.2015.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів періодичного відстеження застосовувався статистичний метод.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для відстеження результативності регуляторного акта використовувалась інформація органів податкової служби, які здійснюють контроль за виробництвом та обігом спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, а також контроль за виробництвом продукції з використанням  спирту етилового за нульовою ставкою акцизного податку.

На сьогодні на підприємствах, що здійснюють виробництво спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, створено 157 акцизних складів, на яких діють представники державних податкових інспекцій за місцем розташування таких акцизних складів.

Також створено 113 податкових постів на підприємствах, що здійснюють виробництво з використанням спирту етилового за нульовою ставкою акцизного податку.

Станом на 01.02.2015 виробництво спирту етилового, у тому числі спирту етилового ректифікованого, спирту етилового технічного та біоетанолу, здійснюють 14 державних підприємств.

У 2012 році спиртовими заводами вироблено 20515,7 тис. дал спирту етилового, у 2013 році – 24608,79 тис. дал, у 2014 році – 15357,95 тис. дал та у січні 2015 року – 325 тис. декалітрів.

Також станом на 01.02.2015 виробництво горілки і лікеро-горілчаної продукції здійснює 51 суб’єкт господарювання.

За результатами аналізу звітних даних виробників алкогольних напоїв обсяги виробництва лікеро-горілчаної продукції становили у 2012 році – 44912,37  тис. дал, 2013 році – 44912,37 тис. дал, 2014 році – 31058,44 тис. дал та січні 2015 року – 1654,07 тис. декалітрів.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності наказу є здійснення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та своєчасністю надходжень коштів до бюджету.

Дія наказу поширюється на всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють виробництво спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, та виробництво продукції з використанням спирту етилового за нульовою ставкою акцизного податку.

Реалізація наказу потребувала незначних додаткових матеріальних та інших витрат: видатків з державного бюджету для виготовлення номерних штампів „Виїзд дозволено” та „В’їзд дозволено” та створення податкових постів на підприємствах, які використовують біоетанол для виробництва бензинів моторних сумішевих із вмістом біоетанолу, етил-трет-бутилового етеру (ЕТБЕ), інших добавок на основі біоетанолу, біопалива, а також підприємствах, що здійснюють виробництво виноградних та плодово-ягідних виноматеріалів і сусла.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Видання наказу забезпечило реалізацію єдиної державної політики у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, дало змогу привести нормативні акти у відповідність до Кодексу та встановити єдиний порядок організації роботи представників органів державної податкової служби на акцизних складах та податкових постах.

 
 

В.о. Голови                                                                                    М.В. Мокляк