Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246 „Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних”

опубліковано 27 лютого 2015 о 17:18

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 29  грудня 2010 року № 1246
„Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних”

 

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246 „Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних” (далі −  постанова № 1246).

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України (Департамент реєстрації платників та електронних сервісів).

3. Цілі прийняття акта

Основною ціллю розробки постанови № 1246 є запровадження ведення Єдиного реєстру податкових накладних (далі − ЄРПН), яке здійснюється на виконання пункту 201.10 статті 201 розділу V Податкового кодексу України
(далі − Кодекс).

Ведення ЄРПН повинно забезпечити зменшення кількості виїзних перевірок,  обґрунтованість вимог щодо відшкодування з Державного бюджету України сум податку на додану вартість, автоматизований контроль за відшкодуванням ПДВ та сприятиме скороченню термінів проведення податкових перевірок щодо правомірності відшкодування заявлених сум ПДВ, зменшенню робочого часу та коштів на проведення документальних та зустрічних перевірок.

4. Строк виконання заходів із відстеження

Лютий 2015 року.

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів повторного відстеження застосовувались статистичні дані.

7. Дані, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Для  відстеження результативності регуляторного акта використовувались дані з ЄРПН.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності є кількість податкових накладних від суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія акта, тобто зареєстрованих платниками ПДВ.

Станом на 01.02.2015 кількість платників, які здійснили реєстрацію податкових накладних в ЄРПН, становить 116506 платників (136028 за відповідний період 2014 року).

За січень 2015 року в ЄРПН зареєстровано 7320291 податкову накладну (52091525  − за відповідний період 2014 року) з сумою ПДВ 52487361,88 грн. (585431,16  грн. за відповідний період 2014 року) (у т.ч.  ЄРПН зареєстровано більше ніж 377864 накладні з сумою ПДВ понад 10 тис. грн.) (5677951 − за відповідний період 2014 року).

 Рівень поінформованості платників ПДВ щодо основних положень акта є високим − регуляторний акт розміщено для оприлюднення на офіційному
веб-порталі ДФС України (www.sfs.gov.ua).

Постанова № 1246 не впливає на інтереси інших суб’єктів господарювання, тому не може порушувати або упереджувати їх законні інтереси у сфері господарювання.

Наведені показники слугуватимуть джерелом порівняльних даних для аналізу результативності цього акта під час проведення подальших періодичних відстежень.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Видання постанови № 1246 відповідає реалізації державної політики у сфері запровадження автоматичного електронного відшкодування податку на додану вартість.

Перевірка наявності у ЄРПН податкової накладної контрагентів платника
ПДВ – продавця зі заявленою до податкового кредиту сумою ПДВ позитивно впливає на розширення кількості підприємств, які підпадають під механізм автоматичного відшкодування ПДВ.

Оскільки ведення ЄРПН є однією із  складових системи адміністрування ПДВ, прийняття регуляторного акта опосередковано впливає на розмір надходжень ПДВ до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів.

За результатами відстеження встановлено стале досягнення регуляторним актом цілей, задекларованих при його прийнятті.

 

Голова Державної фіскальної служби України                            І.О. Білоус